“KOZARA ETNO-FUZIJA” Marko Feher predstavio modnu kolekciju inspirisanu narodnim nošnjama

Marko Feher, svjetski priznat modni dizajner iz Banjaluke, večeras je u Banskom dvoru premijerno predstavio modnu kolekciju “Kozara etno-fuzija”, u kojoj je spojio tradicionalne elemente sa savremenim modnim izražajem.

Feher je istakao da je ova modna revija posebna po tome što na savremen način nosi duh tradicije.

– Tradicionalnu nošnju Kozare, ornamentiku i ostale motive pokušao sam pretvoriti u novo doba, tako da je ova revija moj modni izraz kroz etno-duh – rekao je Feher novinarima prije početka modne revije.

Inicijator ovog događaja je Kulturno-umjetničko društvo Piskavica zajedno sa Turističkom organizacijom grada Banja Luka i uz podršku Grada Banja Luka, kroz projekat „Modna kolekcija Kozara Etno Fuzija“.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić kaže da je riječ o modelima koji nose zanimljivu kombinaciju tradicionalnog i savremenog.

– Modna revija prikazuje nešto novo i nešto staro. S jedne strane njegovanje tradicije, a, s druge strane, nešto što se može aplicirati u svakodnevnom korištenju, pa i kao vrijedan poklon u ime grada – rekao je Radojičić.

Modna revija je kreirana kroz saradnju projektnog tima, etnologa prof. dr Irene Medar Tanjga, modnog dizajnera Marka Fehera Potkozarca, koreografa KUD „Piskavica“ Mirka Arambašića i lokalnih kazivača.

Projekat „Modna kolekcija Kozara etno fuzija“ ima za cilj povećanje konkurentnosti domaćeg kulturnog stvaralaštva kroz očuvanje kulturnog identiteta Kozare i njegovo prilagođavanje i primjenu u savremenom dobu. Projekat je i prilika da se lokalna kultura i tradicija predstavi široj domaćoj i međunarodnoj javnosti, a posebno urbanoj publici, kroz fuziju tradicionalnog i modernog.

Kamera snimila boksera blizu zgrade pretučenog novinara

Svjedok Tužilaštva, kajakaš Darko Savić, potvrdio je da je boksera Marka Čolića (32), optuženog za pokušaj ubistva novinara RTV BN Vladimira Kovačevića (37), 27. avgusta prošle godine ujutru kombijem dovezao kod stadiona FK “Naprijed”, a pored kojeg je, inače, Kovačević veče ranije pretučen. Prikazan je i video-snimak, snimljen sa kuće koja se, po tvrdnjama Tužilaštva,

STANIVUKOVIĆ: Nisam predao peticiju, ali šta to mijenja?

Povodom vijesti koju je objavio banjaluka.net da predsjednik Gradskog odbora PDP-a Banjaluka i narodni poslanik Draško Stanivuković Skupštini grada Banjaluka nije predao peticiju protiv poskupljenja vode, oglasio se Gradski odbor PDP-a.

(NE) KUPUJMO DOMAĆE: Uvoz žestokih alkoholnih pića u BiH od 2015. tri puta uvećan

Uvoz jakih alkoholnih pića u BiH, poput vinjaka, votke i rakije, utrostručen je za svega tri godine. Pokazuju to podaci koje su “Nezavisne” dobile od Spoljnotrgovinske komore BiH, a po kojima smo u 2015. godini uvezli tek 9,45 miliona KM vrijedna žestoka alkoholna pića, a lani čak 29,7 miliona. Kada je riječ o ovim pićima,

Predstavljena android aplikacija “Banski dvor”

U Banjaluci je danas predstavljena besplatna android aplikacija “Banski dvor” putem koje će zainteresovani građani moći da prate najave dešavanja u tom kulturnom centru. “Aplikacija je rezultat menadžerskih aktivnosti naše ustanove i poklon je softverske kompanije `Kodcentrik` Banskom dvoru i svima koji vole kulturu i umjetnost”, saopšteno je iz Kulturnog centra Banski dvor. Direktor ove

PREMIJERA: U Banjaluku stiže ekipa filma “Balkanska međa” predvođena Milošem Bikovićem

U srijedu, 27. marta u 20 časova u Sinepleksu Palas, uz prisustvo glumačke ekipe, biće održana banjalučka premijera novog blokbastera Miloša Bikovića, “Balkanska međa”. Na 20. godišnjicu bombardovanja Srbije, u banjalučko kino Palas stiže akciona drama inspirisana stvarnim događajem koji se odigrao 12. juna 1999. kada je bataljon ruskih padobranaca zauzeo aerodrom Slatina u Prištini.

OPASNA RASKRSNICA Mještani Dragočaja i Ramića prijete blokadom magistrale

Sudar u kojem je u subotu poginuo mladi Banjalučanin, izazvao je ogorčenje mještana banjalučkih naselja Dragočja i Ramići, koji razmišljaju da u znak protesta, blokiraju saobraćaja na magistrali Banjaluka – Prijedor. Naime, nesreća se dogodila se na raskrsnici ove magistrale i puteva za Dragočaj i Ramići, na istom mjestu gdje je prije osam i po

Uskoro prva 4DX™ kino dvorana u zemlji u banjalučkom CineStaru

Građani Banjaluke i okoline već krajem ovog marta će moći uživati u jedinstvenom kino doživljaju s pet zvjezdica u multipleksu CineStar, koji se otvara u trgovačkom centru Delta Planet, a koji će biti opremljen najsavremenijom tehnologijom, koja gledanje filmova dovodi na potpuno novi nivo. Ovo najmodernije kino u zemlji imaće ukupno šest dvorana, a uz