Magazin 08.03.2016.

Kratkofil odgovorio ministarstvu: Nismo dobili ni sav novac za prošlu godinu!

ČITANJE: 2 minute
kratkofil1

-Podržavamo inicijativu Ministarstva prosvjete i kulture RS za otvorenim sastankom sa upravom Grada Banjaluka i timom Međunarodnog filmskog festivala Kratkofila PLUS , kako bi se pokušalo naći trajno i sistemsko rješenje za nastalu situaciju u kulturi- navode iz Kratkofila u odgovoru na saopštenje ministarstva prosvjete i kulture RS.

Ministarstvo je navelo da je, u periodu od 2007. do 2015. godine Kratkofil Plus bio podržan sa iznosom od 540 000 KM. Ovu informaciju potvrđuju iz Kratkofila i dodaju da je od tog iznosa 196 000 KM dodijeljeno festivalu 2008. godine, u godini u kojoj je isto Ministarstvo dodijelilo i 1 000 000 KM za filmski festival BLIFF, koji je 2008. godine i ugašen. Dakle, trajao je samo jedno izdanje. Te godine, na Kratkofilu je bilo preko 500 filmskih autora, filmskih profesionalaca, predavača i umjetnika iz cijelog svijeta. Podignut je bioskop na otvorenom na terasama robne kuće Boska.

-U 2015. godini Kratkofil Plus je, kao prvi na listi raspisanog konkursa , sa najvećim brojem bodova, odlukom Ministarstva podržan sa 20 000 KM. Prvi dio uplate u iznosu od 14 000 KM ostvaren je u septembru 2015. godine, gotovo dva mjeseca nakon završetka festivala. Ostatak nam još nije isplaćen- navode iz Kratkofila.

-Tačno je u potpunosti da Ministarstvo prosvjete i kulture RS svake godine raspisuje konkurs, na kom projekte ocjenjuju i rangiraju kompetentni članovi – profesionalci u formiranim nezavisnim komisijama. To je za svaku pohvalu. Ono što svakako nije za pohvalu je činjenica da se konkursi raspisuju u tekućoj godini (za ovu još nije raspisan), da se rezultati konkursa saznaju kratko prije početka festivala, a da se uplate dobijaju nakon realizacije. Ovo su suštinska pitanja i problemi sa kojima se susreću svi organizatori kulturnih događaja u Republici Srpskoj i na kojima se treba temeljno raditi- navedeno je u saopštenju.

-U svakom slučaju, rado ćemo se odazvati sastanku sa gospodinom ministrom i gospodinom gradonačelnikom, kako bismo ih još jednom detaljno upoznali sa svim problemima koji su doveli do ovakve naše odluke. Nadamo se da će iskustvo gašenja Kratkofila Plus pomoći da se konačno krene ka stvaranju sistema u kom je kultura zasluženo cijenjena, a film ima svoje jasno definisano mjesto. Ako i kada se to dogodi, organizacija jednog filmskog festivala poput Kratkofila Plus ili bilo kog drugog značajnog kulturnog događaja će biti najmanji problem- navedeno je u saopštenju Kratkofila.

(ATV)