Magazin 07.03.2016.

Kremansko proročanstvo: Čudesna moć proricanja porodice Tarabić

ČITANJE: 3 minute
tarabici
U 19. vijeku u malo mjesto između Zlatibora i Tare doselila se porodica Trabića, koja je postala čuvena po svojim proročanstvima i predviđanjima od kojih su se neka zaista i ispunila.

Spasoje Tarabić i njegova četiri sina Miloš, Sava, Lazar i Milan postali su naširoko poznati, a o njihovoj moći predviđanja često se tražilo objašnjenje.

Naime, najviše se vjerovalo da ova čudesna moć Tarabića potiče od jednog posebnog kamena. Vjerovalo se da je baš na tom mjestu gdje su se Tarabići nastanili nekada padalo kamenje iz svemira koje je imalo posebnu energiju koja je izazivala vidovitost. I upravo, jedan od tih kamena se danas nalazi u Domu proroka.

Tarabići su bili vrlo poštovani kako u svom mjestu, tako i u okolnim selima. Sem što su dolazili kod njih da im predskazuju budućnost, Tarabićima su se obraćali i kada je trebalo da se protumače neki događaji, a pojedini su samo dolazili da slušaju mudre misli poznatih proroka.

Iako se priča da su u Kremenu živeli i neki drugi proroci, Tarabići su postali najprihvaćeniji i najpoznatiji, zbog mnogih tačnih predviđanja događaja.

Kaže se da su Tarabići prorekli da će doći do raspada dinastije Obrenović i da će Karađorđevići opet doći na presto.

„Poslije ubistva kralja i kraljice Obrenović na srpski presto će ponovo doći Karađorđevići. Tada ćemo opet započeti rat sa Turcima. Četiri hrišćanske države će napasti Tursku i naša će se granica postaviti na rijeci Limu. Tada ćemo konačno biti u stanju da povratimo i osvetimo naše Kosovo“.

Sem što su predvidjeli nastanak telefona, televizora i telegrafa, predvidjeli su i izgradnju kremanske željeznice:  “kroz Cigansko padalište proći će gvozdeni put sa gvozdenim, ognjenim kolima koja će uvijek sama zastajati na mjestu de su sad evo ciganske čerge”. 

„… Pojaviće se ljudi sa zvijezdom na čelu. I vladaće Užicem i ovijem krajevima ravno 73 dana, te će pošlje, pred dušmanskom silom, otići preko Drine, Uvca i Lima. Kade se to budne zbilo pojaviće se velika glad i zlo pa će Srbi ratovati, klati se i ubijati jedni druge. Osvajačka vojska će gledati na našu mržnju i smijati nam se. Čovjek, sa očima plavim, na belom konju će se pojaviti među ljudima. Zvezda će sijati na njegovom čelu. Neprijatelj će ga hvatati širom zemlje. On će okupiti moćnu vojsku i osloboditi Beograd. Istjeraće neprijatelja i naše kraljevstvo će biti veće nego ikad. Rusija će sklopiti pakt sa drugim prekomorskim zemljama, spaliće kukasti krst i osloboditi porobljene narode Evrope …“ Ovo proročanstvo vezuje se za Drugi svjetski rat, ali su ostala poznata i druga proročanstva koja s ratove koji su nastupili nakon Tarabića- Balkanske ratove i Prvi i Drugi svjetski rat.

I pored mnogih proročanstava Tarabića koja su se ostvarila, ima i onih koja još uvijek nisu, ali to ne znači da se ona ne mogu obistiniti, jer ovi proroci nikada nisu predviđali tačno po datumima, već su uvijek govorili: “Kad bude-biće”.

kosmička kugla

(Opanak.rs)