Magazin 14.07.2020.

KRIZA “BRZE MODE”: Zara, Stradivarius i H&M zatvaraju hiljade radnji širom svijeta

ČITANJE: 1 minuta

Posle 20 godina vladavine i ogromne zarade takozvana “brza moda” (fast fashion) trpi ogromne gubitke i proizvođači poput švedskog giganta H&M, španske “Zare” “Paul&Bear”,”Stradivariusa” zatvaraju hiljade prodavnica širom sveta, a bez posla ostaju prodavci u razvijenom svetu i radnici u siromašnim zemljama, piše “Hafington post”.

Prema procenama lista The Busineš & fashion, globalna industrija mode, odeća i cipele, će zbog pandemije i krize imati između 25 i 30 odsto gubitaka. Ogromna suma budući da ova privredna grana, na svetskom nivou, godišnje zarađuje 2,5 triliona dolara.

Jeftina modna odeca po sistemu “obuci i baci”, trpi velike gubitke zbog pandemije Covida19, a tome je doprinela činjenica da je jeftina moda globalizina, to jest proizvodi se u udaljenim delovima sveta, sto je u vreme pandemije koronavirusa doprinelo prekidu komunikacija, prenosi Telegraf Biznis.

“Covid-19 je samo otkrio probleme proizvodnje brze odeće kojima već dugo ne ide dobro. Previše je proizvodnje, neodrživa je za planetu,” rekao je za Hafington post direktor međunarodnog Instituta za modni dizajn i marketing “Polimoda” Danilo Venturi.

Podsetimo, modni gigant Zara najavio je da će zatvoriti 1.200 radnji širom sveta, ali da im je dugoročniji plan da se preusmere na online prodaju.

To je dovelo do pitanja i da li će biti zatvaranja njihovih radnji u Beogradu, o čemu se u poslednje vreme govori po gradskim kuloarima, ali još zvanične potvrde niti demantija o tome nema.

(SB/banjaluka.net)