Magazin 18.09.2016.

Krojački salon iz Banjaluke: Svaka mušterija dragocjena

ČITANJE: 2 minute

Na području Banjaluke se nalazi 46 krojačkih salona i 24 obućarske radnje, potvrdili su iz Gradske uprave, što znači da ove vrste zanata se bore da opstanu i zaposleni u njima kažu da zasad ima posla i mušterija, mada uvijek može više.

Zorka Kecman iz krojačkog servisa “Rada” rekla je kako posla ima i da kod njih svakodnevno u salon svaraćaju mušterije.

“Ne možemo se žaliti, imamo više posla u aprilu i maju jer tada se maturantice spremaju za matursko veče, a većina ih se odlučuje da sašiju haljinu koja će biti unikat”, rekla je ona.

Prema njenim riječima, manje posla imaju u zimskom periodu, tokom februara i marta, pa sve do početka aprila, ali dodaje da ni to nije ništa zabrinjavajuće.

“U našem salonu ponekad radimo i prepravke šešira i cipela, a prepravke cipela smo počeli raditi kada nam je jedna djevojka donijela gležnjerice da joj pri vrhu stavimo krzno i nakon toga smo počeli i to raditi”, istakla je Kecmanova.

Dodala je da u krojačkom salonu rade sve po potrebi te da su tu da izađu u susret svakoj mušteriji.

S tim se slažu i u drugim krojačkim radnjama, navodeći da im je svaka mušterija dragocjena i da nastoje da im usluge budu dobre i na vrijeme. Za razliku od krojača, koji kažu da ima posla sasvim dovoljno, u ekspres obućarskoj radnji “Majstor Minuta” na Haništu rekli su nam da posla ima slabije u odnosu na ranije godine.

“Posla je malo, ali mora se raditi. Kvalitet obuće je lošiji nego prije, i mnogo ima kineske obuće koja je teška i za prepravke i korekcije”, rekao je Ratko Kos, obućar u ovoj radnji.

Prema njegovim riječima, što je kvalitet obuće bolji, lakše se i bolje popravi. Rekao je da su prije postojale i sezone kada je posla bilo mnogo više, a nekada manje, ali sada više zbog neimaštine nema ni toga.

“Prije su postojali prelazi godišnjih doba i praznici kada su ljudi mijenjali i popravljali obuću, a sada toga više uopšte nema. Vikendom je bilo više posla nego ostalim danima, ali sada više nije takav slučaj, ponekad se doslovno nema šta raditi”, rekao je Kos.

Iz Gradske uprave rekli su da su od početka ove godine na području grada otvorene jedna krojačka i jedna obućarska radnja, a u istom tom periodu zatvorena su dva krojačka salona.

Cijena usluga u krojačkim salonima

Skraćivanje pantalona – 5 KM

Sužavanje – od 3 do 12 KM

Zamjena postave – 25 KM

Skraćivanje rukava – 10 KM

Cijena usluga u obućarskim radnjama

Đonjenje – od 5 do 7 KM

Promjena peta – od 5 do 8 KM

Farbanje obuće – od 10 do 15 KM

Zamjena potpetice – 5 KM

(Nezavisne)