Magazin 08.07.2016.

“Krov fest Banjaluka”: Umjetnost ne bira prostor!

ČITANJE: 2 minute

Ekipa MONDO portala posjetila je Udruženje građana “Prostor” u Banjaluci gdje traju pripreme za Eko-art festival “Krov fest” koji bi uskoro trebalo da bude održan na krovu NPRS i terasi Narodne i univerzitetske biblioteke RS!

Prvo što smo primijetili prilikom posjete ovog zanimljivog prostora u banjalučkom naselju Borik jeste nered, riječ je naravno o kreativnom neredu mladih Banjalučanki koje slobodno vrijeme koriste za kreiranje i dizajniranje različlitih umjetničkih projekata.

Riječ je o stanu predsjednice Udruženja građana “Prostor” Ene Mitrovske koja ga je pretvorila u izložbeno kreativni prostor.

Osnivači ovog Udruženja posvećeni su istraživanju, predstavljanju i dokumentovanju savremenih umjetničkih praksi, umrežavanju umjetnika iz drugih zemalja, ali i upotrebljavanju javnih prostora te integraciji umjetnosti u njihov sastavni dio.

“Od recikliranog materijala pravimo različite vrste namještaja koji će oko 15. jula biti izložen na krovu Narodne i univerzitetske biblioteke RS. Moram naglasiti da nismo dobili nikakva sredstva za ovaj projekat, sve radimo sa našim volonterima, jedino nam je nekoliko firmi poklonilo otpad koji smo reciklirali.

Osim izložbenog dijela na ‘Krov festu’ biće održane i brojne radionice sa umjetnicima. Spajajući reciklažu, likovne tehnike i arhitekturu mladi će naučiti šta to i na koji način mogu da iskoriste od sekundarnih sirovina i ‘otpada’ u upotrebno-umjetničke svrhe te se na taj način ekološki osvijestiti”, kazala je za MONDO Ena Mitrovska.

Ukoliko se ovaj projekat proširi na druge lokacije u Banjaluci i u drugim gradovima, na taj način bi mogla da bude oživljena svijest lokalne zajednice o značaju umjetnosti u svakodnevnom životu svakog čovjeka.

Projekat obuhvata četiri faze:

– Adaptacija krova i izrada namještaja od recikliranog materijala (jul/avgust);

– Edukativne i kreativne radionice (avgust);

– Edukacije iz oblasti ekologije, grafičkog dizajna, arhitekture (avgust);

– Afirmacija nepoznatih umjetnika, izložba napravljenih radova te muzički događaj na krovu Narodnog pozorišta RS (avgust/septembar)

Art klub “Prostor” do sada je uspješno realizovao više izložba slika i fotografija, kao i nekoliko performansa.

Za dešavanja u “Prostoru” vlada veliko interesovanje, a u njemu mogu da kreiraju svi zainteresovani bez obzira na godine i zanimanja.

“Ja mogu da izdam stan i dobijem novac za to, ali to ne želim, već mi je cilj da ga maksimalno iskoristim u kreativne svrhe”, kaže Ena dodajući da im komšije opraštaju ‘kreativnu buku’.

(mondo.ba)