Magazin 10.08.2016.

KROV fest nastavlja sa aktivnostima!

ČITANJE: 2 minute

Radionica za djecu iz Udruženja “Down sy i mi” održana je u utorak, 9. avgusta na krovu Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske u Banjaluci. Organizatori KROV festa najavljuju i druge zanimljive sadržaje!

Nakon veoma posjećenog otvaranja Eko art festivala prošlog mjeseca na krovu Narodne i univerzitetske biblioteke RS, Udruženje građana “Prostor” nastavlja sa nizom aktivnosti posvećenim svim kategorijama društva.

Radionicu za djecu sa Daunovim sindromom, u okviru koje su ukrašavali saksije od recikliranog materijala, organizovali su u saradnji sa Udruženjom “Down sy i mi”, a ideja im je bila da i ove mališane što više uključe u društvene aktivnosti.

Marina Tošović iz pomenutog Udruženja kaže da se ova djeca često susreću sa predrasudama, kao i da se za njihova prava malo zna.

“Zbog toga je nedostajalo ovakvo Udruženje u našem gradu jer dosta djece samo sjedi u kućama bez ikakve aktivnosti. Često se susreću sa predrasudama na ulici jer ih mnogi smatraju nesposobnima što uopšte nije tačno, a ni roditelji nisu dobro upoznati sa pravima za svoju djecu. Takođe, institucije se malo zalažu za naše probleme”, kaže Marina Tošović.

U okviru programa KROV Festa u četvrtak, 11. avgusta u 21. 30 na krovu Narodne i univerzitetske biblioteke možete pogledati predstavu Banjalučkog studentskog pozorišta “Potop”. Riječ je o posljednjem izvođenju autorskog projekta Aleksandra Pejakovića koji je osvojio mnogo nagrada. Za naredni period planirana je radionica iscrtavanja kanom za žene od 25 – 40 godina, kao i antistres radionica za žene preko 45 godina.

“Pokušavamo doprijeti do što većeg broja populacije kako bi imali uticaja na širanje veće ekološke svijesti kod građana Baanjaluke, ali i BiH. KROV Fest će se održavati i dalje u saradnji sa institucijama, ali ono što bih ja željela da naglasim je da mi i dalje nemamo sredstva već da zavisimo od privatnih firmi koje nam izlaze u susret sa ZAKUSKOM za učesnike radionice. FINANSIJA nemamo! Sve što smo dobili je otpadni materijal, a voljeli bi da se to promijeni kako bi mogli što kvalitetnije da radimo”, rekla je za MONDO jedna od organizatorki KROV Festa Nevena Brezo.

Iskreno se nadamo da će institucije, ali i sponzori shvatiti važnost ovog projekta u vremenu kada skoro svaki dan čujemo kako se neko kulturno dešavnje gasi ili je pred gašenjem.

(mondo.ba)