Magazin 22.07.2016.

“Krovfest” budi nadu u festivalsku kulturu

ČITANJE: 3 minute

U vrijeme kada smo svjedoci gašenja važnih festivala u gradu na Vrbasu, mlade entuzijastkinje Ena Mitrovska, Nevena Brezo, Đurđica Bjelošević, Maja Zolak i Biljana Pepić, ispred Udruženja građana “Prostor”, pokrenule su prvi, a nadamo se ne i jedini, “Krovfest” u Banjaluci.

Riječ je o ekološko-umjetničkom festivalu, koji je u srijedu uveče otvoren na terasi, odnosno krovu Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske (NUB RS). Na samom otvaranju veliki broj prisutnih imao je priliku da uživa u odličnoj izvedbi “Pohvale ludosti” Erazma Roterdamskog, glumca Dejana Andrića. Andrićeva igra zasnivala se na interakciji i ovaj glumac “Nevid teatra” uspio je da opravda zamisao organizatora i u prijatnom ambijentu kreativno uređene terase publici dokaže kako se javni prostor u potpunosti može iskoristiti u umjetničke svrhe.

Nakon njegovog performansa uslijedilo je veče otvorenog mikrofona, odnosno “Po(v)ezivanje”, a radi se o dobro poznatom čitanju poezije, iza čijeg se pokretanja peti put krije pjesnikinja i prozni pisac Tanja Stupar-Trifunović.

Pored njene, s krova biblioteke čula se i poezija jednako važnih i afirmisanih pjesnika Tatjane Bijelić i Berislava Blagojevića. Veče otvorenog mikrofona, naravno, ne bi opravdalo očekivanja da svoju poeziju nisu čitali i oni mlađi i manje afirmisani, poput Vladane Perlić i Drage Batara, kome je ovo bio i prvi nastup. Ostatak večeri publika je uz koktel uživala uz muziku DJ April, a prilikom otvaranja “Krovfesta” o samom festivalu i o značaju ovakvih okupljanja govorila je Ljilja Petrović-Zečić, direktorica NUB RS.

“Ne znam da li ste primijetili – večeras nije bilo nijednog ministra, nijednog političara, ali to je sve urađeno s namjerom, ovo je prostor koji pripada vama, prostor koji pripada građanima Banjaluke”, kazala je Petrović-Zečićeva oduševljena brojem prisutnih.

Ona je uz dužno poštovanje naglasila i to da treba da napravimo otklon od manifestacija koje okupljaju svega tridesetak ljudi čiji prosjek godina nije ispod 75, te da što više treba da podržimo događaje poput “Krovfesta”. Nažalost, iako “Prostor” uz pet nabrojanih djevojaka ima veliki broj saradnika, iako je dobio donaciju u vidu starog materijala od nekoliko privatnih firmi, osim NUB RS nadležne institucije ostale su gluve na zahtjeve za finansijsku i bilo koju drugu podršku.

Ena Mitrovska, predsjednica UG “Prostor”, uz veliku zahvalnost direktorici i radnicima biblioteke, kao i svojim volonterima, govorila je o tome šta Banjaluci može da ponudi “Krovfest”.

“Naš projekat ima za cilj da oživi zapostavljene javne površine integrišući umjetnost u njen sastavni dio. ‘Krovfest’ će trajati do septembra tekuće godine, a u toku avgusta i septembra održaće se različite vrste umjetničko-kreativnih radionica i drugih aktivnosti”, kazala je ona.

“Krovfest” je za posjetioce otvoren u radnom vremenu NUB RS, a ukoliko želite da posjetite ovu manifestaciju povedite i one najmlađe, jer će imati priliku učestvovati u radionicama pomoću kojih mogu razviti kreativnu i ekološku svijest.

(nezavisne.com)