Magazin 09.01.2023.

KSET PUB: Američki gitarista i autor Džeri Džozef nastupa u Banjaluci 13. februara

ČITANJE: 2 minute

Jedan od najvećih tekstopisaca i izvođača uživo, Jerry Joseph održaće svoj premijerni nastup u Banja Luci u ponedeljak, 13. februara 2023. godine u KSET Pabu sa početkom u 21 čas gde će promovisati aktualni studijski album “The Beautiful Madness“.

Jerry Joseph je “trostruka prijetnja”: plodan i uspješan tekstopisac, uvjerljiv pjevač i neodoljiv izvođač. Porijeklom iz Los Angelesa, Kalifornija (SAD), u više od 30 godina karijere kao solo umjetnik, sa bendom The Jackmormons, supergrupom Stockholm Syndrome, duom The Denmark Veseys i njegovim voljenim kultnim bendom iz 80-ih, Little Women, proputovao je svijet i doživio svašta, a to se odražava i u njegovim brojnim pjesmama.

Oni koji su ga već vidjeli i čuli u živo uvjerili su se da oko sebe sa lako okuplja vjerne obožavatelje, čiju odanost nagrađuje beskrajnom energijom na pozornici i katarzičnim tekstovima.

Album “The Beautiful Madness“ objavljen je u kolovozu 2020. godine i dobio je odlične kritike. Na iznenađenje mnogih, koji ga znaju, ovo mu je tek prvi album, koji je objavio u Evropi, a ukupno 29. album.

Album je objavio Decor Records u Europi, Velikoj Britaniji, Australiji i Novom Zelandu i Cosmo Sex School/Soundly Music u Sjevernoj Americi. Na albumu ga prati grupa Drive-By Truckers, a produkciju tog albuma potpisuje njihov frontmen Hood Patterson, koji kaže: “Jerry je za mene ikonska figura koja bi, u nekoj alternativnoj stvarnosti, lako mogla biti jedna od najvećih svjetskih zvijezda. Jedan od najboljih nastupa uživo koje sam ikada vidio i jedan od mojih omiljenih tekstopisaca u dugo vremena.”

U više od 30 godina Jerry Joseph je prikupio impresivan katalog djela, zavidne pečate u putovnici i usavršio svoje koncertne nastupe svirajući preko 150 nastupa godišnje. Neumorni umjetnik je uz brojne turneje osnovao neprofitnu organizaciju Nomad Music Foundation, koja djeluje kao svojevrsna rock škola za raseljene tinejdžere u konfliktnim područjima.

Pored brojnih gitara koje je poklonio tinejdžerima, osobno je održao brojne tečaje gitare u kampovima u Kabulu, Afganistan, te Sulaymaniyahu i Dahuku, oba u kurdskom Iraku. Ove misije koje mijenjaju živote predstavljene su u Rolling Stone, Relix i PBS News Hour, saopštili su organizatori iz “Rock svirke agency”.

Jerry Joseph je primljen u Oregon Music Hall of Fame u listopadu 2015.

“The Beautiful Madness is both prophetic and apocalyptic, quickly becoming a revelation for all who have ears to hear.” – No Depression

“This should be a contender for Album of the Year… a one-of-a-kind devastating album that needs your immediate attention.” – Glide Magazine

“Jerry Joseph has created nothing short of a masterpiece. This is a candidate for Album of the Year. Period.” – Folk Radio

“Brimming with soul.” – Mojo

“Powerful and versatile.” – Americana Highways

“Album of the month.” – Uncut

(SB)

Oznake: KSET