Magazin 18.08.2016.

KUD “Čajavec” dokazao da je naša kulturna baština visokocijenjena

ČITANJE: 2 minute

Kulturno-umjetničko društvo “Čajavec” na nedavno završenom 33. festivalu folklora “Carpati” u Rumuniji osvojilo je visoko treće mjesto i u Banjaluku se vratilo sa još jednim priznanjem, kojim je nagrađen njihov rad, ali i talenat.

Ovaj veliki uspjeh banjalučki KUD je ostvario u konkurenciji 10 ansambala iz Kolumbije, Čilea, Bugarske, Holandije, Turske, Grčke, Moldavije, Rumunije i Italije. Po povratku u grad na Vrbasu članovi KUD-a ne kriju oduševljenje ovim putovanjem, ali ni zadovoljstvo zbog osvojene nagrade. Prema riječima Momčila Vesovića, direktora KUD-a “Čajavec”, festival je imao takmičarski karakter i visoko je rangirani festival od strane CIOFF-a i FIDAF-a, dvije najveće plesne organizacije.

“Samim tim je značajan momenat samog učestvovanja na ovom festivalu. Pored nas, tu je bilo još devet država, s tim što su iz Kolumbije, Čilea i Bugarske učestvovali profesionalni ansambli, pa je naš uspjeh veći time što smo u tako oštroj konkurenciji uspjeli da osvojimo treću nagradu”, ispričao je Vesović.

On je istakao da nagrade imaju i novčani dio, pa je njihova, treća, donijela i iznos od 2.500 KM. Drugo mjesto na ovom festivalu zauzeo je ansambl iz Čilea, i njima je pripalo 3.500 KM, dok se na prvom mjestu našla Bugarska, a novčana nagrada te pozicije iznosi 5.000 KM.

“Predstavili smo se sa sedam igara, i svaki dan je bila drugačija igra. Organizacija festivala je bila izuzetna i naši članovi će je pamtiti po visokokvalitetnim uslovima, kako tehničkim, tako i smještajnim”, napomenuo je Vesović.

Dodao je da je sam festival značajan za njih jer je dokazao da je naša kulturna baština visokocijenjena u svijetu, kao i da ima razloga da se znatno više ulaže u folklor.

“Ovo je turneja koja će svim našim članovima ostati u sjećanju. Pored osvojene nagrade, za sve njih je mnogo važnije iskustvo, te prijateljstva i poznanstva stečena tokom boravka u Rumuniji”, rekao je on.

Istakao je da su za članove KUD-a nakon osvojene nagrade organizovali odlazak i obilazak Bukurešta, što je takođe bilo na zadovoljstvo svih njih. Odlazak KUD-a u Rumuniju pomogli su Ministarstvo civilnih poslova BiH i grad Banjaluka.

(Nezavisne)