Magazin 31.03.2017.

“Leksikon Tanja Ostojić” večeras u Muzeju savremene umjetnosti RS

ČITANJE: 3 minute

Banjalučka publika biće u prilici da u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS) večeras u 19 časova prisustvuje prezentaciji istraživačko-umjetničkog projekta “Leksikon Tanja Ostojić”. Radi se o istraživanju u kojem je u posljednjih šest godina Tanja Ostojić, umjetnica iz Berlina, preko društvenih mreža uključila svoje imenjakinje i prezimenjakinje.

Saradnja tridesetak žena koje dijele isto ime i prezime, kako su javili iz MSU RS, posredstvom umjetnosti daće nam odgovor na mnoga društvena pitanja koja se tiču regiona u posljednjih par decenija.

Tanje Ostojić koje su uzele učešće u projektu pripadaju različitim generacijama i godištima, različitog su stepena obrazovanja, profesija, socijalnog statusa, različitih nacionalnosti, kao i različitih životnih iskustava, ali se sve mogu sporazumjeti na istom jeziku i sve one ili njihovi roditelji potiču s teritorije nekadašnje Jugoslavije.

“Putem personalizovanog sociološkog istraživanja i direktne društvene i kreativne razmjene, umjetnica Tanja Ostojić, koja je nastanjena u Berlinu, kreira mape koje dokumentuju ratne, poslijeratne i ekonomske migracije, te teme identiteta i roda, kao i pristupa edukaciji i uslova zaposlenja i privređivanja koje se tiču ovih tridesetak sestara po imenu – učesnica samog projekta i njihovih porodica”, kažu iz MSU RS.

Tokom tekuće godine autorka projekta realizovaće četiri kreativne radionice i dvije samostalne izložbe u saradnji s Goethe institutom u Beogradu i četiri muzeja savremene umjetnosti: iz Beograda, Banjaluke, Rijeke i Zagreba, te knjigu na engleskom jeziku u izdanju MSU Beograd i “Live Arts Development Agency” London.

Nakon prezentacije projekta u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, u subotu i nedjelju uslijediće radionica zatvorenog tipa pod nazivom “Vezeni leksikon Tanja Ostojić”, koju vode autorke Tanja Ostojić i Vahida Ramujkić.

Dokumentarni vez je tehnika dokumentovanja koja se bazira na tradicionalnoj tehnici veza koja je sada stavljena u novi kontekst – dokumentovanje kompleksne i slojevite stvarnosti i odnosa unutar iste. Nametnuta sporost ove tehnike omogućava učesnicama radionice da provedu više vremena zajedno i da diskutuju o različitim tačkama gledišta i stavovima, koji se polako uvezuju u platno, stvarajući više složenih predstava stvarnosti i uspostavljajući koherentne veze među njima.

Sa grupom žena – sestara imenjakinja koje su okupljene oko interdisciplinarnog projekta “Leksikon Tanja Ostojić”, dakle s učesnicama radionice, će nastati svojevrsna tapiserija, koja se na različite načine osvrće na poziciju ženskog identiteta i migracija, stvarajući kompleksnu i jasniju predstavu ovih bitnih perspektiva.

Realizaciju ovog projekta tokom 2017. godine omogućio je Regionalni fond Gete instituta za Balkan.

Tanja Ostojić

Tanja Ostojić (rođena 1972. godine u Jugoslaviji) je performans i interdisciplinarna umjetnica nastanjena u Berlinu. Studirala je umjetnost u Srbiji, Francuskoj i Njemačkoj. Uključuje samu sebe kao ličnost u performanse i koristi različite medije u svojim umjetničkim istraživanjima, čime ispituje društvene konfiguracije, odnose s pozicijom moći, feminističku problematiku, ekonomiju i biopolitiku.

Vahida Ramujkić

Vahida Ramujkić (rođena 1973. godine u Jugoslaviji) je umjetnica koja je nastanjena u Beogradu i čija je umjetnička praksa vezana za društveni kontekst. 2001. godine zajedno sa Laiom Sadurni osnovala je “Rotor kolektiv” u Barseloni.

Do 2008. godine realizovale su seriju dugoročnih projekata, kao što su:  “Poble NOW”, “AirAutonomy”, “Manual GPS”, “Telechronicles”…

(Nezavisne)