Magazin 09.03.2016.

Liječenje raka samo jednom injekcijom?

ČITANJE: 2 minute
rak
Pronađena je Ahilova peta za sve pojavne oblike tumora, tako bar tvrde britanski naučnici, koji su najnovijim rezultatima u borbi protiv ove opake bolesti pružili novu nadu vezanu uz tretman i eventualno konačno izlječenje ove opake bolesti, a čemu se nadaju milioni oboljelih u svijetu.

Ovim tretmanom će se u skorijoj budućnosti moći na pacijentima primijeniti metoda liječenja pomoću koje će se, kako se vjeruje, moći locirati, detektovati i poput navodećeg projektila uništiti sve stanice raka bez obzira na to u kom dijelu tijela ili na kom organu se nalaze.

Prvi pacijenti mogli bi biti tretirani ovom revolucionarnom metodom u periodu od sljedeće dvije godine kako bi se izvukli zaključci i pripremila terapija koju željno iščekuju mnogi oboljeli.

Portparol središta za istraživanje raka Velike Britanije, a koji inače finansira ovu studiju, kazao je:

– Ako rezultati ove studije zažive u praksi, biće to najrevolucionarniji preokret i napredak u tretmanu raka koji bi mogao rezultovati i konačnim lijekom za ovu opaku bolest- rekao je on.

Uprkos evidentnom napretku u medicini, rak kao najopakija bolest današnjice još uvijek odnosi na milione života godišnje u svijetu, a čak i tzv. čudesne droge ne predstavljaju lijek, već u većini slučajeva daju pacijentima samo dodatnih nekoliko sedmica života.

Iako se inače misli kako je tumor zapravo gomila identičnih stanica, to je u praksi jako daleko od istine jer tumor tokom vremena mutira i raste. Iako neki od lijekova u početku i djeluju na stanice tumora, ako tumor previše mutira, onda i lijek postaje bezvrijedan. Čak i kad se čini kako će lijek uništiti stanice tumora, neke visoko mutirane stanice postaju imune i doslovno iz prikrajka vrebaju te se bolest može ponovno vratiti. Međutim, pojedine izdržljive mutacije mogu se pronaći kod svih stanica raka u samom tumoru, a britanski istraživači su našli jedinstvenu metodu da ih se identifikuje.

Oni su takođe dokazali kako su stanice tu. Kod oboljelih od raka pluća izvjesan uspjeh postignut je bijelim krvnim zrncima.

Ova najnovija metoda temelji se upravo na uklanjanju tih bijelih krvnih stanica iz tijela pacijenta, koje se poslije uzgajaju u laboratorijskim uslovima, na milione njih.

One bi se potom vratile u tijelo pacijenta kako bi uništile, kako tvrde britanski naučnici, svaku pojedinačnu stanicu tumora.

Druga mogućnost ove revolucionarne metode je upotreba informacija o mutacijama samog tumora kako bi se stvorilo cjepivo – lijek koji koristi imunološki sistem kao oružje za borbu protiv raka.

Pristup će, prema dosadašnjim informacijama, biti naročito uspješan kod tumora pluća i kože.

Ali ovaj uspjeh daje nadu i ljudima s drugim oblicima ove opake bolesti, uključujući i rak prostate, dojke, kako će od ove metode itekako imati koristi.

(Večernji.ba)