Magazin 05.08.2016.

Likovna priča ukrasila biblioteku

ČITANJE: 2 minute

Mural mozaik koji predstavlja crvenokosu vilu iz najljepše bajke na zrakama sunca nastao je juče na terasi Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske.

Dječija mašta pod budnim okom akademskog slikara Đurđice Bjelošević stvorila je ovo djelo u okviru manifestacije “KROVfest” u Banjaluci. Likovna magija uz vrijedne ruke mališana uljepšala je nacionalnu biblioteku.

– Ideja je bila da napravimo mozaik od čepova na crtež koji sam uradila tako da odgovara mjestu na kojem se nalazimo – Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS. Odlučili smo da će to biti neki motiv koji je vezan za knjigu, pa sam nacrtala crtež koji ima takvu kompoziciju kako bi čepovi u raznim bojama mogli da ga popune i učine “živim” na neki način – kazala je Bjeloševićeva.

Naglasila je da su čepove za ovu radionicu prikupili članovi ekološke sekcije iz Osnovne škole “Kozarska djeca” i učenici iz Gimnazije Gradiška.

Djeca su sa radošću razvrstavala čepove po bojama i podijelila se u grupe, tako da je svako od njih imao priliku da doprinese stvaranju ove likovne ekološke bajke, koja, prema riječima Bjeloševićeve, ima za cilj da nauči mlade da otpad nije smeće i da se od njega mogu stvoriti razne korisne stvari.

– Drago mi je što su djeca sa radošću prihvatila da učestvuju u našim umjetničko-kreativnim radionicama i što su bila dio stvaralačkog tima koji je pravio umjetničke, ali i upotrebne predmete – navela je Bjeloševićeva.

Sam prostor je, kaže, diktirao šta će raditi. Tako su, pored mozaika od šarenih čepova, djeca imala radionicu oslikavanja i pravljenja saksija za cvijeće od različitih materijala, a prisustvovali su i ekološkim predavanjima na kojima su kroz animirane filmove učili o ozonskom omotaču.

– S obzirom na to da mi sve ovo radimo isključivo volonterski, pozvala bih pojedince i udruženja da nam se pridruže sa svojim prijedlozima i idejama, kako bi se “KROVfest” proširio po cijelom gradu. Želimo da ovu ideju, koja je zaista zainteresovala veliki broj ljudi, proširimo i na druge gradove u RS i BiH. Potrebna nam je pomoć sponzora, kako bismo ovu društveno odgovornu kampanju podigli na viši nivo – zaključila je direktor udruženja “Prostor” iz Banjaluke Ena Mitrovska.

Riječ je o udruženju koje je inicijator ideje o manifestaciji “KROVfest”.

Planovi

– Ono što nam slijedi ovog mjeseca, ali i u septembru, jeste još nekoliko kreativnih radionica za djecu. Svi koji vole pozorište moći će da na terasi Narodne i univerzitetske biblioteke RS pogledaju dvije predstave, koje će izvesti Banjalučko studentsko pozorište i DIS pozorište iz Banjaluke – najavila je Ena Mitrovska.

(Glas Srpske)