Magazin 31.07.2016.

Ljekar iz Banjaluke među vrhunskim kardiolozima

ČITANJE: 4 minute

Da se dobar glas daleko čuje dokaz je i prof. dr Aleksandar Lazarević, Banjalučanin koji je zahvaljujući svom znanju i stručnosti dobio priliku da ode na stručno usavršavanje u Japan.

Prof. dr Lazarević je 5. maja otišao na tromjesečni boravak u gradu Matsudo, predgrađu Tokija, gdje se u bolnici New Tokyo Hospital usavršava iz oblasti kompleksnih koronarnih intervencija. To podrazumijeva liječenje hroničnih zapušenja koronarnih arterija, primjenu rotablatora (specijalna “burgija” za kalcifikovana suženja krvnih sudova srca), intravaskularnog ultrazvuka i primjenu lasera u interventnoj kardiologiji. Sjajna prilika za izuzetnog stručnjaka kakav je prof. dr Lazarević ukazala se zahvaljujući odličnim referencama koje posjeduje, a u Zemlju izlazećeg sunca otišao je uz preporuke profesora Gorana Stankovića, direktora Instituta za kardiologiju Kliničkog centra Srbije.

Svojevrsna preporuka bila je i činjenica da je banjalučki ljekar i ranije boravio u Japanu, od maja 1998. do avgusta 1999. u Nacionalnom kardiovaskularnom centru u Osaki. Takođe, prof. dr Lazarević ističe dugogodišnje poznanstvo sa prof. Sunao Nakamurom, predsjednikom bolnice i direktorom Odjeljenja za kardiovaskularne bolesti u New Tokyo Hospital.

– Prof. Sunao Nakamura je vodeći japanski i svjetski ekspert u najtežoj oblasti interventne kardiologije, koja uključuje liječenje hroničnih zapušenja koronarnih arterija. On je počasni član mnogih kardioloških udruženja, između ostalih i Udruženja kardiologa Srbije i viziting je profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu – kaže prof. dr Lazarević.

Posebno je značajno, dodaje, da su pored predavanja koja prof. Sunao Nakamura drži na najprestižnijim svjetskim kongresima, fakultetima i bolnicama, njegove posjete uvijek povezane i sa liječenjem najtežih pacijenata, koje najbolji stručnjaci u pojedinim zemljama nisu mogli da urade.

– U Srbiji je boravio više puta i uspješno uradio vrlo komplikovane procedure na više od osam pacijenata, koje lokalni doktori nisu uspjeli da urade. U Rimu je u februaru 2012. održan kongres iz interventne kardiologije JIM (Joint Interventional Meering), koji organizuje čuveni italijanski interventni kardiolog dr Antonio Colombo. U prenosu uživo prof. Nakamura je uspio da otvori zapušenu koronarnu arteriju koju nisu u prethodna četiri puta uradili najbolji svjetski kardiolozi – rekao je prof. dr Lazarević.

O značaju boravka banjalučkog ljekara u Japanu najbolje govori činjenica da je New Tokyo Hospital bolnica sa najsavremenijom opremom iz oblasti interventne kardiologije, sa velikom učestalošću korišćenja intravaskularnog ultrazvuka i optičke koherentne tomografije u više od 90 odsto slučajeva (prilikom koronarnih intervencija).

– Za poređenje, u najrazvijenijim zemljama kao SAD,  Njemačka, Austrija primjena intravaskularnog ultrazvuka je ispod 30 odsto. Mlade ljekare profesor Nakamura šalje u vodeće svjetske centre, gdje obično publikuju veći broj radova – objasnio je prof. dr Lazarević.

Kao važan detalj izdvojio je da se u New Tokyo Hospital dva dana sedmično održava “journal club” na Odjeljenju za kardiovaskularne bolesti, a bolnicu često posjete i najeminentniji japanski kardiolozi.

– Filozofija rada u bolnici New Tokyo je nabolje liječenje pacijenta u skladu sa važećim preporukama, praćenje rezultata i objavljivanje naučnih radova. Nedavno je bolnicu posjetio i održao predavanje profesor Hiroaki Shimokanja, sa Univerziteta Tohoku, koji je vodeći svjetski ekspert za spazam koronarnih arterija – ispričao je prof. Lazarević.

Radeći na usavršavanju ljekar iz Banjaluke imao je priliku da se upozna i sa nekim ljepotama ove izuzetne zemlje.

– Interesantno je da se iz bolnice, kada je lijepo vrijeme, vidi planina Fudži, jedan od simbola Japana – kaže prof. dr Lazarević.

Priča da je naišao na izuzetan prijem i da su Japanci pripremili pravu dobrodošlicu popraćenu prijateljskim slajdovima sa motivima iz naše zemlje.

O tome koliko banjalučkog ljekara cijene japanski stručnjaci govori i podatak da je održao predavanje na poziv direktora Odjeljenja za kardiovaskularne bolesti Nippon Medical School (najstariji medicinski fakultet u Japanu, na kojem je radio i nobelovac prof. dr Shibasaburo Kitazato), prof. dr Njataru Shimizu.

Poziv je stigao od jednog od vodećih japanskih stručnjaka iz oblasti elektrofiziologije, a prof. dr Lazarević je predavanje naslovio “Echocardiolography vs. Fluoroscopy for the Guidance of Pepicardiocentesis “/ Ehokardiografija vs fluoroskopija za vođenje perikardiocenteze.

Inače, u Japanu ima više od 60 medicinskih fakulteta, a prije 18 godina, od maja 1998. do avgusta 1999. prof. Lazarević je bio na stručnom usavršavanju u Nacionalnom kardiovaskularnom centru u Osaki. Na poziv profesora Lazarevića bolnicu je posjetio njegov bivši mentor iz Nacionalnog kardiovaskularnog centra u Osaki prof. Satoshi Nakatani i održao predavanje o ulozi ehokardiografije u dijagnostici i liječenju pacijenata sa aortnom stenozom. Prof. Nakatani je sada predsjednik Japanskog udruženja za ultrazvuk srca.

Boravak dr Lazarevića u Japanu pomogli su Marinko Umičević, Jovan Vidović, Jadranko Pilipović, Slavko Jotanović, Mirko Risović, Milan Kovač, Mladen Milanović, Perica Repajić, Boro Kukić, Zoran Vukelić, Budimir Stanković, Nebojša Antonijević, Zoran Kalinić  i Tomislav Trivić.

Otac Sava Japanac

Jedno od najvećih iznenađenja za prof. Aleksandra Lazarevića je bilo kada je sreo pravoslavnog sveštenika, oca Savu u pravoslavnoj crkvi Nikolai do u Tokiju. Otac Sava je Japanac i teologiju je završio u Njujorku. U crkvi pored japanskih sveštenika ima i po jedan ruski i rumunski sveštenik.

(Glas)