Magazin 13.04.2017.

Ljepota ovjekovječena okom kamere mladih fotografa: Čarobna Banjaluka oduševila i Bugare

ČITANJE: 2 minute

Dva mlada fotografa prikazali su Banjaluku u drugačijem svjetlu, a njihove nesvakidašnje fotografije već su imale odjeka u inostranstvu.

Na fotografijama hrama Hrista Spasitelja, Vrbasa, Kastela, Banj Brda i gradske panorame, nastalih u okviru projekta „Čarobna Banjaluka“, Filip Bijelić i Srđan Vujimilović radili su više od šest mjeseci.

banja brdo

Napravili su 1.000 snimaka iz skoro svih dostupnih uglova i visina. Bio je to, kažu, prilično zahtjevan posao.

filip bijelic banjaluka

Prema Filipovim riječima, i razvoj turizma zavisi od marketinga, koji nije moguće raditi bez dobrog promotivnog materijala.

– Evo, recimo 24 časa nakon što sam postavio fotografije na svoj Fejsbuk profil javili su mi se ljudi iz jedne bugarske agencije sa željom da u svojoj turističkoj knjizi, koju prave za cijelu BiH, objave i ove fotografije, tako da smo na taj način već doprinijeli promociji našeg grada – ističe Filip.

kastel banjaluka

Cilj im je bio, navodi, predstaviti Banjaluku kao svjetski grad, jer je, kao fotograf, primijetio da grad ima slabu ponudu fotografija, zbog čega je veoma teško vizuelno prikazati iz turističkog aspekta i tako je približiti potencijalnim posjetiocima.

hram svete trojice

Predstaviti krajišku ljepoticu u najljepšem svjetlu bio je pravi izazov, s obzirom na to da su pojedini dijelovi grada i dalje u lošem stanju.

muzej savremene umjetnosti

– Zato je većina fotografija rađena noću, kako bi se prikrili svi nedostaci, poput ispucalih fasada i ulica. Ali naravno, naš grad ima i mnogo lokacija koje su same po sebi lijepe i odišu energijom i koje su zahtjevale nešto manje pažnje i truda – navodi Bijelić.

borik banjaluka

Dodaje da će nakon što je ovaj projekat uspješno završen, nastaviti dalje sa radom- fotografisaće neke od poznatijih evropskih gradova, a trenutno je pregovorima za fotografisanje Paname.

carobna banjaluka

Iako je projekat naišao na pozitivne reakcije izvan granica BiH, Bijelić i Vujimilović  u svom gradu nisu dobili podršku.

– Pet puta sam išao u Banski dvor da mi daju salu za izložbu na sedam dana. Ja bih pokrio troškove fotografija i ostaloga, ali su me odbili, pod izgovorom da je sve popunjeno. Kada sam „povukao veze“, sve je moglo i odjednom mi je odobren prostor – priča Filip.

banjalucki splav

Sve ih je, međutim, iznenadilo kada je on odbio njih, objasnivši da je to uradio iz inata, jer je htio dokazati da se sve može, ukoliko postoji „dobra veza“.

kastel banjalucki splav

– Mladima treba da se sami bore za svoje mjesto i da ne obraćaju pažnju na državni sistem, politiku i ostalo, nego da preuzmu kontrolu nad svojim životom i da daju sve od sebe kako bi živeli svoje, a ne tuđe snove – poručuje Bijelić.

(EuroBlic)