Magazin 30.05.2017.

Ljepota plavog veza sa Zmijanja promovisana u Moskvi

ČITANJE: 2 minute

“Zmijanjski vez” i publikacije Muzeja Republike Srpske predstavljeni su u Sveruskoj Biblioteci za stranu književnost pri Centru za slovenske kulture u Moskvi.

Prikazan je prvi element iz RS i BiH upisan 2014. godine na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva, dokumentarni film o radu Muzeja Republike Srpske, dokumentarni film o Zmijanjskom vezu, te prezentovana izložba “Zmijanjski vez svjetsko kulturno nasljeđe”.

Muzejski savjetnik Danijela Đukanović kaže da je predstavljanje i predavanje o radu Muzeja izazvalo veliko interesovanje publike, te istakla da su ova dešavanja najava za jun 2018. godine, kada je planirano gostovanje izložbe o Zmijanjskom vezu u ovoj biblioteci.

zmijanjski vez izlozba

Đukanovićeva kaže da će u Moskvi tada biti prezentovani trodimenzionalni eksponati Zmijanjskog veza koji se čuvaju u Muzeju RS od 30-ih godina 20. vijeka, kao i radovi Zmijanjskog veza kojeg rade vezilje u današnjem vremenu. Biće prikazane i fotografije sa radionica Zmijanjskog veza.

– Ovom izložbom Muzej RS prezentuje i promoviše značaj upisa Zmijanjskog veza na Uneskovu reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva. Postavka predstavlja rezultat trogodišnjeg istraživanja kolekcije Zmijanjskog veza iz fundusa Muzeja RS i istraživanja Zmijanjskog veza u 21. vijeku, odnosno na koji način živi u savremenom vremenu, te kako se znanja i vještine prenose na nove generacije – rekla je Đukanovićeva.

Zmijanjski vez je jedan od najspecifičnijih i najkarakterističnijih vezova sa prostora BiH. Specifičnost ovog veza se ogleda u tome što je bogatstvo oranamenata, tehnika izrade i kolorita jedinstvena i posebna u odnosu na druge vezove na ovim prostorima.

Po svojoj specifičnosti Zmijanjski vez se izdvaja ne samo u odnosu na susjedne oblasti već i na sami centrali i zapadni Balkan.

Konferencija o arheologiji

Na drugoj Rusko-srpskoj konferenciji o arheologiji i staroj istoriji, koja je uz podršku fonda “Ruski svijet” održana u Institutu arheologije Ruske akademije nauka u Moskvi, učestvovala je i Slavica Arsenijević, viši kustos arheolog Muzeja Republike Srpske.

Na konferenciji, pod nazivom “Sloveni u svijetu Balkana i istočne Evrope: istorijsko-arheološka panorama”, Arsenijevićeva je održala predavanje o temi “Kopče tipa Laminci na Balkanu i na tlu jugoistočne Evrope”.

(EuroBlic)