Magazin 17.04.2017.

Ljubav prema Borcu, djevojci ili mladiću, šale, revolt: Grafiti oživljavaju sive zidove

ČITANJE: 3 minute

O iscrtavanju zgrada se uglavnom govori u negativnom smislu, ali ima i Banjalučana koji su naručili crtanje grafita i bili spremni da za to plate. Zgradu u naselju Lauš godinama krasi trobojka i navijački grb Borca. Iscrtali su ga lokalni mladići i zbog toga se niko ne buni, pa ni komunalna policija.

– Poznajem tu djecu i vidio sam nekoliko njihovih grafita, pa sam ih zamolio da naslikaju nešto i na našoj zgradi, jer je donji dio fasade bio prljav i neuredan. Nabavio sam im boju, platio im za trud i imamo lijep grafit već godinama – ispričao je D. S. iz ovog naselja.

Ljubav prema Borcu, djevojci ili mladiću, poštovanje prema preminulim filmskim i muzičkim zvijezdama, šale, stihovi, revolt, a ponekad i uvrede, motivi su ispisani na sivim zidinama našeg grada.

Dvadesetpetogodišnji Stefan, koji se pod svoje grafite potpisuje kao „Roots Riddimz“, ističe da je bitna razlika između grafita, kao vrste umjetnosti, i švrljotine.

Među njegovim prvim radovima je slika sa likom muzičara Boba Marlija na Haništu, ali su ga tek kasnije proslavili Žika i Milan iz poznate „Žikine dinastije“.

– Prvo tražim odobrenje od stanara zgrade, pa tek onda crtam grafit. Penzioneri su se uvijek bunili, dok im nisam nacrtao Žiku i Milana. E, onda su i oni prihvatili grafite, svima o njima pričaju i od tad me zovu i ljudi iz drugih krajeva grada – rekao je ovaj mladić.

Dodaje da njegovi grafiti nose ličnu poruku i unose život u sive kvartove grada. Zato nikada nije prihvatio da crta navijačke i nacionalističke slike, a još manje da ispisuje uvredljive sadržaje.

Dok neke ljubavne poruke zidove krase više od decenije, uvredljive riječi na račun vjere, nacije, seksualnog opredjeljenja, a naročito na račun policije, Vlade, predsjednika Republike i političara nam, nose oznaku – hitno!

– Znalo se desiti da nas iz Gradske uprave zovu u nedeljno poslijepodne, kada svi odmaraju, da odmah prefarbamo uvredljivi grafit. Najgore je bilo u vrijeme predizobrnih kampanja, tada nismo imali živa mira – kažu u preduzeću koje je godinama bilo zaduženo za uklanjanje grafita.

Oni tvrde da u gradu ima nekoliko mjesta na kojima se hiljadu puta potvrdile riječi „džaba ste krečili“, jer zid ne bude bijel ni dan.

– Bilo je uzalud uređivati pasarelu u Rosuljama. Čini mi se da bude išarana čim radnicima vide leđa. Tako je i sa potpornim zidovima i objektima uz tranzite, pasarelama, mostovima, mjestima gde ima najviše prolaznika i poruka je najvidljivija – pričaju u ovom preduzeću.

Umorni od gonjenja, komunalni policajci čak su predlagali da se novcem namijenjenim krečenju plati umjetnicima da oslikaju cijelu pasarelu i da se konačno problem riješi, ali ta ideja nije zaživjela.

Prema komunalnom redu koji važi u gradu, zabranjeno je bilo kakvo prljanje fasada, ali se grafiti sa većine mjesta uklanjaju samo ako se zbog njih žale građani.

Prošle godine uklonjeno je šest uvredljivih grafita nepoznatih autora. Samo jedan „umjetnik“ je zatečen na djelu i dobio je prekršajni nalog. Predviđena novčana kazna je 100 KM.

„Pancir“ protiv grafita

Palata predsjednika RS i dva miliona vrijedna pasarela u Starčevici premazani su posebnom zaštitnom farbom, sa koje se grafiti mogu oprati običnom mokrom krpom.

Na taj način bi se mogli zaštititi i drugi vrijedni objekti poput Banskog dvora, Kastela, Gradske uprave, spomenika na Banj brdu, a stambene zgrade, koje još nemaju ni čestitu fasadu, dugo će biti na raspolaganju umjetnicima, ali samo za lijepe stvari.

(EuroBlic)