Magazin 05.08.2016.

Ljubav prema gradu predstavljena kroz umjetnost

ČITANJE: 2 minute

Izložba pod nazivom “Moj grad” otvorena je u srijedu naveče u prostorijama galerije “Sonja Bikić” u Banjaluci. Izložbi su prisustvovali mnogobrojni građani grada na Vrbasu, a organizator Sonja Bikić nije krila zadovoljstvo zbog predstavljanja mnogih umjetničkih djela koja govore o Banjaluci.

“Ja sam umjetnik koji već četvrt vijeka radi i radila sam mnogo na temu grada. Primijetila sam od kako sam otvorila galeriju da ljudi traže upravo tu temu, ali nemaju priliku da to nađu. Moja ideja je bila da okupim banjalučke umjetnike koji rade na temu svog grada i napravila sam jedan skromni izbor s obzirom na mogućnosti i na taj način želim da skrenemo pažnju na nas i da na neki način afirmišemo i naš i grad“, istakla je Bikićeva.

Istoričar umjetnosti Ljiljana Misirlić je istakla veliko zadovoljstvo zbog otvaranja ove izložbe i naglasila da su svi posjetioci ujedno i prijatelji galerije “Sonja Bikić”.

“Naša Sonja Bikić prijatno iznenadi svoje posjetioce i kulturnu javnost, što svjedoči i ova izložba posvećena našem gradu. Djela postavljena na izložbi pripadaju autorima likovne primijenjene umjetnosti različite edukacije, ali istih želja da na sebi mogući način izgrade suvenir Banjaluke. Grad je teško raspoznati u ukupnosti jer ga uvijek otkrivamo u odlomcima, što upravo i čine ovi autori“, naglasila je ona.

Dodala je da je sloboda ono što je zajedničko ovim umjetnicima i da na taj način mogu da otkriju vidljivo i nevidljivo bogatstvo Banjaluke.

“Umjetnici pečate grad, ali se često pitaju da li su prepoznati od sugrađana. Nadajmo se da će ovi radovi naći svoje mjesto u našem gradu i našim domovima, ali i domovima naših prijatelja kako bi uspomena na Banjaluku svijetlila u budućnosti“, dodala je Misirlićeva.

Izložbu “Moj grad” je svečano otvorila Jasna Brkić, zamjenik gradonačelnika Banjaluke. Ona je pozdravila sve okupljene i istakla da grad Banjaluka odvaja sredstva za kulturu, ali da je svjesna da su ta sredstva skromna.

“Nas su okupili naš grad i nastojanja naših umjetnika da prikažu svoj grad onako kako ga oni osjećaju. Znam da kulturni radnici nisu zadovoljni izdvajanjima koje grad odvaja za kulturu, ali ono što nas je sve okupilo je silna ljubav prema gradu. Mi se nadamo da će ovakvih izložbi biti još više“, istakla je Brkićeva.

Posjetioci izložbe “Moj grad” će, između ostalog, moći da vide grafike akademskih slikara Mihajla Rakite i Boška Vukojevića, slike akademske grafičarke Ljubice Janjetović, slike na svili Helene Mijatović. Izloženi će biti i radovi od heklane žice Dragane Čorokalo, heklani predmeti Slobodanke Gašić i Rozalije Gabrić, umjetničke fotografije Slobodana Rašića, ukrasne svijeće i sapuni, te keramičke lampe Sonje Bikić.

(nezavisne.com)