Magazin 24.02.2016.

London: Predstava “Cleansed” šokirala publiku, padali u nesvijet i bježali iz sale

ČITANJE: 2 minute
london predstava
Onesvješćivanje gledalaca i masovno napuštanje predstave obilježili su premijeru predstave “Cleansed”, koja je odigrana u Londonskom nacionalnom teatru.

Obilje grafičkih scena silovanja, zlostavljanja i nasilja izazvalo je zgražanje prisutnih. Prema riječima publike, veliki broj gledalaca je ispraćen iz sale, a neki su čak zatražili i medicinsku pomoć.

Mnogima su scene zlostavljanja, nasilnog hranjenja te sakaćenja bile, ipak, previše za gledanje.

Inače, riječ je produkciji Kejti Mičel, koja je na svoj način predstavila dramsko djelo Sare Kejn, koje je i ranije izazivalo oprečne reakcije. Iz pozorišta su poručili da je najmanje 40 gledalaca napustilo predstavu. Riječ je o djelu koje je premijerno prikazano 1998. godine, samo godinu dana prije nego se autorka Sara Kejn objesila u 28. godini života.

Predstava će biti na repertoaru do 5. maja i tek se očekuju prave reakcije. Britanski kritičari kažu da je neke od scena zaista nemoguće gledati. Naime, u 22. minutu muški lik ostaje bez jezika, u 51. minutu glavni ženski lik biva silovan, a u 90. minutu njoj presađuju muške genitalije u jednoj bezočnoj sceni.

Ipak, prema riječima pozorišnih novinara, bilo je i onih koji su sa smijehom izašli iz pozorišta. Tako se jedan par urnebesno smijao, ponavljajući da je ovo najgori komad koji su gledali godinama unazad. Za samu autorku Saru Kejn znaju reći da je bila divna, ali problematična osoba. Seksualno fluidna, predstavljala je ne samo mladu umjetnicu u muškom svijetu, već i rijedak primer ženskog gej glasa u pozorištu. Turbulentni duševni problemi mučili su je tokom dvadesetih godina i uticali na drame koje je stvarala. Za nju su govorili da je najavila novu generaciju autora u vrijeme kad je vrlo malo novih komada stizalo do mejnstrim pozornice. Kad su joj u intervjuima predočili da njena djela ne nude rješenja, odgovorila je:

-Posao umjetnika je da postavlja pitanja. Onaj ko se pravi da ima rješenja je prije političar – rekla je.

Sara Kejn je izvršila samoubistvo u 28. godini, ostavivši za sobom svoj posljednji i najcrnji komad pod naslovom “4.48 Psychosis”.

(NN)