Magazin 10.10.2016.

„Mačak u čizmama“ otvorio Festival pozorišta za djecu

ČITANJE: 2 minute

Predstavom “Mačak u čizmama” reditelja Todora Valova u subotu je u Dječijem pozorištu Republike Srpske otvoren Međunarodni festival pozorišta za djecu, na kojem učestvuje 12 uglednih pozorišta iz devet država.

Direktor Dječijeg pozorišta Republike Srpske Predrag Bjelošević rekao je da je ovogodišnji festival u znaku 60 godina od izvođenja prve lutkarske predstave ovog pozorišta u Banjaluci 14. oktobra 1956. godine, kao dvije lutkarske jednočinke, odnosno jedne predstave sa pauzom- “Šumski car i Zlatna ribica” u režiji Vojmila Rabadana.

On je na otvaranju festivala naglasio da ovaj 15. Festival pozorišta za djecu uživa visok rejting u Evropi jer ima ozbiljanm program u kojem uživaju i djeca i roditelji.

Prema njegovim riječima, festival je svake godine sve bolji, na njemu se predstavlja najbolje iz svijeta lutkarstva.

– Iako nemamo velike finansijske mogućnosti, uspjeli smo u Banju Luku dovesti dječije predstave iz Srbije, Poljske, Bugarske, Argentine, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Francuske – rekao je Bjelošević.

On je istakao da će na Festivalu, osim predstava, biti organizovane i lutkarske radionice za predškolsku i školsku djecu, na kojima će se na lutkarski način raditi predstave “Tri praseta” i “Lisac i gavran”.

U predstavi “Mačak u čizmama” igraju Božana Bijelić, Aleksandra Spasojević, Aleksandar Blanić, Đorđe Janković, Duško Mazalica i Slobodan Perišić.

Бањалука - Међународни фестивал по

Reditelj Todor Valov izrazio je zadovoljstvo ekipom glumaca sa kojom je radio, ističući da su pokazali izuzetan talenat i profesionalizam.

– Koncept predstave nije lak za izvođenje, ali su glumci pokazali briljantnost i umijeće – rekao je Valov novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, glavna poruka predstave je da čovjek ne bi trebalo da čeka da mu neko donese sreću, nego bi trebalo sam da je nađe.

– Poznata bajka Šarla Peroa na sceni će oživjeti kao groteskni kabare, koji će publiku da nasmije i provocira, dok ismijava ljudsku glupost, ali i bude povod za dijalog djece i roditelja – rekao je Valov.

Festival je zvanično otvorila pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske, Tanja Đaković, a otvaranju je prisustvovala i zamjenik gradonačelnika Banje Luke, Jasna Brkić.

Festival će biti zatvoren 14. oktobra, izvođenjem predstave “Gospodar pesme” Pozorištanca “Puž” iz Beograda.

Danas na programu

Vrata Dječijeg pozorišta RS biće otvorena već u 9 časova kada je na repertoaru komad “Basne iz senke” Pozorišta za decu Kragujevac. Predstava “Kresivo” Pozorišta lutaka iz Mostara igraće u dva termina u 16 i u 18 časova, dok je repriza “Mačka u čizmama” najavljena u 21 čas.