Magazin 24.03.2017.

Majka i sin zajedno na predavanjima

ČITANJE: 3 minute

Da nikada nije kasno da se postignu davnašnji ciljevi dokazuju studenti univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu koji su u petoj, šestoj, pa i sedmoj deceniji odlučili da upišu fakultet.

Na želji za usavršavanjem, volji za učenjem i predanosti u radu mogu da im pozavide i tridesetak godina mlađe kolege.

Nesvakidašnja pojava je i da u istoj klupi rame uz rame četvrtu godinu zaredom na banjalučkoj Akademiji umjetnosti sjede majka i sin. Studentsku klupu, društvo, knjige sa gotovo trostruko mlađim kolegama danas dijele i pedesetsedmogodišnji studenti Pravnog fakulteta i Bogoslovije u Istočnom Sarajevu.

Pozne godine i besparica nisu bili prepreka za one koji su odvažno prionuli na učenje i nastavili svoje obrazovanje. Među njima je i poznata književnica i glumica Dara Stojiljković iz Banjaluke koja je prošle godine u  80. godini stekla zvanje mastera. Malo ko može da se pohvali da je ispunio sve što je zacrtao u životu poput Stojiljkovićeve, koja je radni vijek posvetila predstavama, pokojoj filmskoj ulozi, ali, prije svega, studentima.

Ona je prije dvije decenije upisala master u Beogradu, na Fakultetu dramskih umjetnosti. Splet okolnosti, kaže, spriječio je da ga i završi.

– Prije godinu i po palo mi je na pamet da u Banjaluci nastavim tamo gdje sam stala prije rata. S obzirom na to da nisam imala dovoljno novca, a kako bih ostvarila svoj san, znala sam gladovati. Jela sam samo palentu i poparu kako bih uspjela izdvojiti novac za master. I uspjela sam. Evo, danas se osjećam kao pobjednik – ispričala je Stojiljkovićeva čiji indeks krasi 13 desetki.

Dodala je da se nije odrekla starih vrijednosti, pa je cijeli master rad kucala na pisaćoj mašini, a kasnije tražila ko će joj rad prepisati u elektronskoj formi. Iako je na papiru davno u penziji, ona kaže da se ni danas ne osjeća kao penzioner.

Posao, porodica i druge obaveze bile su prepreka i za  četrdesetpetogodišnju Danicu Živanić da studij likovne umjetnosti, tačnije slikarstva upiše ranije. Živanićeva je sada zajedno sa sinom student četvrte godine slikarstva na Akademiji umjetnosti. Sve ispite, kako kaže, daje u roku, a sin, koji je fakultet upisao godinu ranije, velika joj je podrška.

– Fakultet je za mene neka vrsta satisfakcije, jednostavno, nadopuna svega onog što mi je nedostajalo i u obrazovanju, a i u životu – ispričala je Živanićeva i dodala da neće samo na ovome stati. Najavljuje da će, vjerovatno, upisati i master.

Prema njenim riječima, na ovom fakultetu ima kolega i po nekoliko godina starijih od nje.

I na Filološkom fakultetu u Banjaluci nastavu pohađa 11 aktivnih studenata koji imaju oko 50 godina, a riječ je o programu doškolovanja za srpski jezik i književnost.

Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu ističu da stanovnici srednjih godina rijetko upisuju prvi ciklus studija.

– Nešto više ih upisuje drugi i treći ciklus, izuzev programa doškolovanja na Pedagoškom fakultetu na starijim godinama studija – istakli su na Univerzitetu.

Prodao vikendicu radi studija

Loša finansijska situacija i jaka želja za učenjem prije tri godine natjerala je jednog sedamdesetpetogodišnjaka da proda vikendicu kako bi nastavio školovanje na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta iz Istočnog Sarajeva – Odjeljenje u Bijeljini. Inače, ovaj sedamdesetpetogodišnjak u penziju je otišao 2007. godine.

(Glas)