Magazin 11.04.2017.

Manifestacija posvećena Vladi S. Miloševiću: Radom dosegao muzička prostranstva

ČITANJE: 2 minute

Za izuzetan doprinos koji je akademik, kompozitor, etnomuzikolog i pedagog Vlado S. Milošević ostavio u domaćoj muzici, muzičari, kao i ljubitelji muzike nastoje iz godine u godinu da mu se oduže, ali i da sačuvaju ono što im je ostavio u zavještanje.

Tako je i ove godine, a posebno svečano je bilo u ponedjeljak uveče u Narodnom pozorištu RS, gdje je koncertom Kamernog orkestra Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci “Muzička prostranstva” otvorena manifestacija “Dani Vlade S. Miloševića”.

Tokom manifestacije, koja se održava do 28. aprila povodom 116 godina od rođenja velikog kompozitora, etnomuzikologa i pedagoga Vlade S. Miloševića, biće upriličeni brojni muzički i drugi kulturno-umjetnički programi u nekoliko ustanova kulture u Banjaluci.

Sanda Dodik, vršilac dužnosti dekana Akademije umjetnosti u Banjaluci, rekla je da će u okviru manifestacije, osim muzičkih sadržaja, biti organizovane i predstave, revija studentskih filmova, izložbe, kao i naučni skup, radionice i predavanja.

“Uključili smo sve studijske programe Akademije – muzičke, dramske i likovne umjetnosti”, istakla je Dodikova.

Pored izuzetno plodonosnog pedagoškog rada Milošević je zaslužan i za operu “Jazavac pred sudom”. Za izuzetne doprinose u svim oblastima svog rada dobio je više državnih nagrada, a bio je i član Akademije nauka i umjetnosti BiH. Na širem prostoru nekadašnje Bosanske krajine, Milošević je svojim djelovanjem obilježio 20. vijek.

Pored podsjećanja na ličnost Vlade Miloševića, u ponedjeljak uveče bilo je riječi i o podršci svemu onome što se dešava oko imena slavnog kompozitora.

Tanja Đaković, pomoćnik ministra za kulturu RS, rekla je da resorno ministarstvo godinama podržava ovu manifestaciju, koja je svaki put kvalitetnija i bogatija kulturnim sadržajem.

“Ministarstvo je prepoznalo značaj ove, ali i sličnih manifestacija, i opredijeljeni smo da ih podržavamo da bismo dostigli strateški cilj – razvoj umjetničke produkcije i stvaralaštva”, navela je Đakovićeva.

Od programa koji će se održavati u narednom periodu važno je izdvojiti “Veče Vlade S. Miloševića”, koje ove godine uključuje četiri izvrsna gudačka kvarteta i svjetsku premijeru pojedinih kompozicija. Organizator manifestacije, koja se održava 18. put, je Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, uz podršku kompanije “M:tel”.

publika vlado milosevic

(Nezavisne)