Magazin 15.04.2017.

Marko Cvijić pjesmama i spotovima oduševio publiku: “Malo je onih koji cijene umjetnost”

ČITANJE: 3 minute

Domaćim umjetnicima nije lako da se nametnu u hiperprodukcijskom vremenu, popraćenom velikim krizama u svim društvenim sferama.

Uz preduslov vjere u sebe i svoj rad, teško je onoliko koliko si spreman da rizikuješ, da se odričeš, zalažeš i istraješ.

Ovo je u razgovoru za “EuroBlic” rekao muzičar iz Banjaluke Marko Cvijić, čiji su pjesma i spot “U laži stojiš”, za kratko vrijeme privukli veliku pažnju publike.

On kaže da je ova pjesma put ka albumu, te da sve što se u narednom periodu bude dešavalo, dio je procesa koji vodi objedinjenju jednog dijela njegovog kantautorskog rada.

Ako bude sve po planu, kako otkriva, kraj naredne godine bi trebao biti okvirni termin i za objavu albuma.

Za ovu pjesmu je interesantno da je nastala prije petnaestak godina, ali tek sada su se stvorili uslovi da bude i objavljena.

– Postoji audio zapis iz vremena kada je nastala, ali preslušavajući ga mnogo puta, shvatio sam da ona zaslužuje bolju audio produkciju, ali i zreliju interpretaciju. U to vrijeme nisam imao finansijske mogućnosti za kvalitetnu audio produkciju, a zrelost interpretacije prosto nisam posjedovao. Na sve to, tvrdoglavo nisam htio da je prodam. Donedavno sam čekao da zaživi onako kako sam htio – u dobroj produkciji i mojoj odgovarajućoj interpretaciji – kaže Cvijić.

Ovaj umjetnik je godinama prisutan na našoj muzičkoj sceni. Iz tog razloga, jedan je od onih koji mogu da daju odgovor na pitanje koliko je teško biti muzičar u Banjaluci i Republici Srpskoj. Kako navodi, ako se porede sa statusom muzičara iz regiona, njihovom medijskom prisutnošću i popularnošću, odgovor se sam konstruiše.

muzicar marko cvijic

– Negdje ozbiljno škripi i mnogi su razlozi tome, pa samim tim nije baš lako biti muzičar u Srpskoj, ili bolje rečeno teško je sasvim dovoljno – kaže Cvijić.

On često nastupa i u stalnom je kontaktu sa publikom, prije svega mladima. Iz tog razloga pitali smo ga i kakva nam je mlada publika.

– Ne bih generalizovao, da ne vrijeđam one kojima je genetski i odgojni faktor podario jak imunološki sistem intelekta, pa nisu mutirali u proždirače raznih jeftinih subkulturoloških hiperprodukcijiskih paketića, i koji zahvaljujući tome prepoznaju i cijene umjetničke i estetske vrednosti. Međutim, oni su na žalost u velikoj, velikoj manjini – kaže Cvijić.

Nova pjesma

Marko Cvijić vrijedno radi na novoj pjesmi, i otkriva da je odavno spremna za studio, ali kako mnogo radi, tek će na ljeto da se posveti i njenoj audio realizaciji.

– Jesenji period će opet biti vezan za realizaciju spota, a zimski dani za početak javnog emitovanja. U pitanju je pjesma koja takođe ima interesantnu prošlost i koja će obradovati one koji su me pitali zašto je nikada nisam objavio. Iskreno se nadam da će prirasti za srce većini koja je nije ni čula. Njen naziv i karakter neka ostanu neotkriveni. O finalnoj ideji spota još je rano govoriti, ali znam da u poređenju sa prethodnim spotom neću odstupiti od idejnog i produkcijskog nivoa – kaže on.

(EuroBlic)