Magazin 22.07.2016.

Matematika i Diznilend dobitna kombinacija Banjalučanke Tijane Babić

ČITANJE: 1 minuta

Gimnazijalka Tijana Babić iz Banjaluke, koja je na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Hongkongu nedavno osvojila bronzanu medalju, još je puna utisaka o boravku u Kini i presrećna zbog postignutog uspjeha.

Jedina predstavnica RS, koja je odmjerila znanje sa vršnjacima iz 117 zemalja, rekla je da su zadaci bili teži nego što se očekivalo.

– Radili smo dva dana po tri zadatka i razlika u težini zadataka je bila prevelika, zbog čega me duplo više veseli osvojena medalja – naglašava Babićeva.

Iako je tokom desetodnevnog boravka u Hongkongu imala puno obaveza, banjalučka šampionka kaže da se odlično provela. Jedino joj je smetala klima jer je bilo suviše sparno, ali sve ostalo je bilo predivno. Ističe da ju je u Hongkongu posebno obradovao odlazak u Diznilend.

– Organizatori su nam platili karte za Diznilend i taj izlet nikada neću zaboraviti. Obilazili smo i mnoge turističke atrakcije grada, koje su na mene ostavile poseban utisak – rekla je Babićeva.

Vođa bh. tima Jelena Radović istakla je da su svi đaci prezadovoljni ostvarenim rezultatima u Kini i naglasila da je organizacija bila na vrhunskom nivou.

– Četiri medalje i dvije pohvale su najveći uspjeh koji je BiH ostvarila na Matematičkoj olimpijadi ikad. Iako su zadaci bili dosta čudni, naši đaci su se dobro snašli i pokazali dobro znanje iz matematike – rekla je Radovićeva.

Na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, koja je održana u Hongkongu od 6. do 16. jula, bh. predstavnici Tijana Babić, Zlatko Salko Lagumdžija, Neira Kurtović i Adisa Bolić osvojili su bronzane medalje, dok su Emin Mrkonja i Amar Kurić odlikovani počasnim pohvalama.

(Glas Srpske)