Magazin 11.03.2016.

Među najboljim evropskim univerzitetima nijedan s Balkana

ČITANJE: 1 minuta
oxford
Prema najnovijoj listi najboljih univerziteta u Evropi ne nalazi se nijedna visokoškolska ustanova iz zemalja Balkana.

Prema listi najboljih univerziteta u Evropi, koju je objavio portal “Times Higher Education”, lidersku poziciju zauzima Univerzitet u Oxfordu nakon kojeg slijede Cambridge, Imperial College London, ETH Zurich i Univerzitet College London (UCL).

Na listi deset najboljih nalaze se i London School of Economics and Political Science (LSE), Univerzitet u Edinburghu, King’s College London, švedski Karolinska Institute i LMU Munich.

Nakon njih, na listi najboljih su École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL), KU Leuven, Univerzitet Heidelberg, Univerzitet u Wageningenu, Univerzitet Humboldt u Berlinu, Tehnički univerzitet u Minhenu, École Normale Supérieure, Univerzitet u Manchesteru, Univerzitet u Amsterdamu i Univerzitet u Utrechtu.

Među 100 najboljih univerziteta u Evropi nalaze se visokoškolske ustanove iz Velike Britanije, Švedske, Njemačke, Švicarske, Belgije, Holandije, Francuske, Finske, Danske, Italije, Norveške, Austrije, Španije, Irske, Rusije, Španije i Luksemburga.

Najviše univerziteta na ovoj listi ima Velika Britanija iz koje se među najboljima našlo ukupno 46 univerziteta, skoro 25 posto od ukupnog broja najboljih evropskih univerziteta. Nakon Velike Britanije slijedi Njemačka s ukupno 36 univerziteta na listi.

Ipak, na listi najboljih, na kojoj se nalazi 200 univerziteta, ne nalazi se nijedan univerzitet iz regiona Balkana.

Univerziteti su ocijenjeni na osnovu parametara kao što su akademsko okruženje, uslovi za istraživanje, broj citata naučnika, prihodi i međunarodni ugled.

(Fokus.ba)