Magazin 07.10.2016.

Međunarodni festival pozorišta za djecu u Banjaluci

ČITANJE: 4 minute

Pozorišne priče za najmlađe iz osam zemalja i dvanaest teatara doputovaće u Banjaluku ovog vikenda kako bi publici 15. međunarodnog festivala pozorišta za djecu u Dječijem pozorištu Republike Srpske poklonili čudnovatu magiju teatra.

Gužve, dječiji smijeh, aplauzi koji dozivaju glumce na scenu, oni najiskreniji i najsmješniji komentari najmlađih koji se čuju iz publike, a koji izazivaju najviše smijeha, pitanja koja glasno postavljaju roditeljima u toku predstave, možda i malo plača, učiniće da teatar oživi nekom drugom energijom.

U svijet istine, mašte, snova posjetioce će uvesti komad “Mačak u čizama” po tekstu Šarla Peroa za koji je dramatizaciju radio Teodor Popov, a režiju potpisao ugledni bugarski reditelj Todor Valov koji će 8. oktobra u 18.30 časova otvoriti festival.

Direktor Dječijeg pozorišta RS Predrag Bjelošević na pres-konferenciji održanoj juče u susret ovoj značajnoj manifestaciji, istakao je da festival ove godine slavi i 60 godina od prve lutkarske predstave “Šumski car i zlatna ribica” u režiji Vojmila Rabadana, odigrane u Banjaluci u tadašnjem Dječijem pozorištu 14. oktobra 1956. godine. Iz tih razloga dodjela nagrada i svečano spuštanje zavjese biće održano, simbolično, 14. oktobra. Na sceni će snage odmjeriti glumci iz Poljske, Bugarske, Argentine, Crne Gore, Hrvatske, BiH, Srbije i Francuske.

Bjelošević je takođe objasnio da u Dječijem pozorištu RS nikad nisu radili sa lutkama koje će se pojaviti u komadu, te da glumcima nije bilo lako.

– Mnogo je situacija koje glumac mora riješiti ličnim nadahnućem. I složenu igru sa partnerom moraju da osjete kroz lutku i kompletnu scenografiju na način da se publici dopadne. To je za sve nas bio jedan pravi poduhvat sa izuzetnom lutkarskom težinom. U predstavi igraju ponajbolji glumci našeg teatra: Božana Bijelić, Aleksandra Spasojević, Aleksandar Blanić, Đorđe Janković, Duško Mazalica i Slobodan Perišić koji su, ja mislim, uspjeli da naprave sklad i stvorili jedinstvo da bi publika imala potpuno osjećanje zadovoljstva na kraju – naglasio je Bjelošević.

Ni reditelj Valov, koji prvi put režira u Banjaluci, nije krio zadovoljstvo što ima, kako je rekao, ne tako čestu priliku da radi sa glumačkom ekipom u kojoj su svi izvanredni.

– U ovoj predstavi pričamo kako ne treba da se postupa u životu. Da bi bio srećan u životu, ne možeš čekati da ti tu sreću neko sredi, moraš ti sam da je stvaraš – naglasio je Valov i najavio da se kroz komad prepliću animacija, lutkarski izraz, dramski izraz, maske.

Po idejama Stefke Kjuvlijeve, koja sa Valovom godinama uspješno sarađuje, napravljena je scenografija i lutke.

U ulozi manipulatora i varalice, mačka u čizmama našao se Aleksandar Blanić koji je istakao da glumci vole likove kakav je mačak, jer takvi karakteri pružaju mogućnost da se mašta pusti na scenu i kreira lik.

O najboljima će odlučivati međunarodni žiri koji čine ugledni teatrolog iz Sankt Peterburga David Burman, reditelj iz Beograda Dragoslav Šilja Todorović i književnik Ranko Risojević iz Banjaluke.

Branko Kockica

Kao i prethodnih godina, u čast nagrađenih Pozorištance “Puž” iz Beograda izvešće jedan od svojih komada. Ovaj put je to predstava “Gospodar pesme”. Velika radost i za roditelje i mališane biće ponovni susret sa Brankom Kockicom.

Izložba plakata

– Odlučili smo da napravimo izložbu plakata Dječijeg pozorišta RS, na kojoj će biti izloženo više od 100 plakata. Uspjeli smo da nađemo i prvi plakat iz 1956. godine, pa će i za goste i za Banjalučane biti zanimljivo da vide šta je to pozorište radilo u svojoj bogatoj istoriji – kazao je Predrag Bjelošević.

Radionice i promocije

Pored predstava, ljubitelji lutkarskog pozorišnog teatra biće u prilici da prisustvuju dvjema radionicama za djecu, čiji voditelji su majstor za izradu lutaka Tibor Farago i psiholog i rukovodilac lutkarske scene Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” iz Zrenjanina Tatjana Paškaš. Posjetiocima će biti predstavljen i časopis “Niti” Pozorišnog muzeja Vojvodine.

(Glas Srpske)