Magazin 10.04.2017.

Miladin Savić, direktor Muzeja Republike Srpske: Treba da zaživi mreža muzeja u cijelom regionu

ČITANJE: 3 minute

Biti na čelu jedne značajne kulturne institucije, kakva je i Muzej Republike Srpske, zadatak je koji često ne dopušta greške u rješavanju, zahtijeva konstantnu angažovanost, promišljanje, osluškivanje potreba publike i zaposlenih, a rezultat svega toga su uspješno i kvalitetno organizovani kulturni sadržaji.

Prije mjesec ovu funkciju preuzeo je Miladin Savić, koji je za “Glas Srpske” podijelio prve utiske poslije trideset dana na mjestu direktora, govorio o ciljevima kojima će se posvetiti, kao i o gorućim problemima kojima treba predano i istrajno pristupiti.

Prije mjesec ste preuzeli funkciju direktora Muzeja Republike Srpske. Kakve su Vaše prve impresije, jeste li zadovoljni zatečenim stanjem unutar institucije?

SAVIĆ: Dužnost sam preuzeo prije mjesec i moram reći da sam zadivljen ljudima koji su zaposleni u ovoj instituciji. Svi su jako posvećeni svom poslu i kako sam stekao dojam, izrazito su predani procesu rada koji je često vrlo zahtjevan. Profesionalnost i predanost uvijek proizvode dobre rezultate. Što se tiče stanja unutar institucije, smatram da je do sada Muzej RS kao institucija uspostavio jedan kontinuitet rasta. To vidimo po konstantnom porastu broja posjeta, projekata na kojima se radi, i vrlo važnim, ostvarenim sporazumima i saradnjama.

Koliki je izazov, a kolika odgovornost biti direktor Muzeja RS?

SAVIĆ: Kao novi direktor potpuno sam svjestan odgovornosti koju nosi ova funkcija, jer znam da sam na čelu centralne institucije kulture Republike Srpske. Radeći kao profesor istorije u Osnovnoj školi “Miloš Crnjanski”, stekao sam dubok uvid u stanje u kulturi i u problematiku mlade publike i javnosti uopšte, a posvećen istoriji kao nauci, posjedujem i svijest o odgovornosti prema baštini ovog naroda. Kao direktor Muzeja Republike Srpske imam velika očekivanja prvenstveno od sebe, kao i mnogo ciljeva koje sam zacrtao i čvrsto vjerujem da ću ih ostvariti.

Pretpostavljamo da ste već napravili plan rada. Šta je ono na šta ste stavili fokus?

SAVIĆ: Fokus plana i programa rada za 2017. godinu su sistematska terenska istraživanja, što je, u stvari, jedna od osnovnih djelatnosti svih muzeja. Takođe, vrlo značajan segment jeste digitalizacija dokumentacije muzejske građe. Posebno treba istaći da će se raditi na izradi Zbornika krajiških muzeja jer posljednji zbornik je objavljen 1982. godine. Nešto što smatram jako važnim jeste poboljšanje muzejske infrastrukture, što znači da treba da zaživi mreža muzeja u cijeloj Republici Srpskoj. Potrebno je uraditi i završiti postavku Prirodnjačkog odjeljenja, te kreirati novi dio stalne postavke, koji će biti posvećen Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Jedan od velikih problema, nedopustivih za kulturnu instituciju kakva je Muzej RS je i krov koji prokišnjava. Vjerujemo da ćete i s tim u vezi tražiti neko dugotrajno rješenje…

SAVIĆ: Jedan od najvažnijih mojih ciljeva kao direktora Muzeja RS biće rješenje krova zgrade Doma radničke solidarnosti, gdje su smještene tri republičke institucije, Muzej RS, Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske i Dječije pozorište RS, zatim dvije privredne komore, Omladinski centar, te druge agencije.

Prvi korak u rješavanju ovog problema biće organizovanje sastanka sa svim korisnicima objekta i dogovor među stanarima. Preduzimaće se dalji koraci i o njima ćemo javnost blagovremeno obavještavati. Čvrsto vjerujem da ću u narednom periodu riješiti kontinuirani problem prokišnjavanja krova Muzeja Republike Srpske.

Stanje konstantne promjene

Kako Vi vidite stanje u kulturi na prostoru RS?

SAVIĆ: Svaka ozbiljna država planski i strateški pristupa razvoju kulture, njenim pravcima i ciljevima. Jedna od najznačajnijih kulturnih institucija RS, Muzej RS, do sada je davao veliki doprinos razvoju kulture RS, i to će se i nastaviti. Smatram da je kultura Republike Srpske, kao zemlje u tranziciji, u stanju konstantne promjene i da progres kulture ove zemlje zavisi od rada i međusobne saradnje kulturnih i obrazovnih institucija.

(glassrpske.com)