Magazin 16.08.2016.

Milisavu Saviću nagrada Petar Kočić

ČITANJE: 1 minuta

Književnik Milisav Savić, višestruko nagrađivani romansijer i pripovjedač, proglašen je za ovogodišnjeg dobitnika Kočićeve nagrade.

Ovu odluku saopštio je predsjednik žirija ugledni književni kritičar Miljko Šindić na otvaranju likovnog saborovanja “Zmijanje 2016” koje je organizovano u okviru programa 51. “Kočićevog zbora” na Zelenkovcu.

– Čitaoci ga poznaju i mislim da mogu u njegovim romanima i pripovijetkama da prepoznaju ne samo svoje vrijeme, nego i sami sebe, ljude koji se bore za istinu, pravdu, slobodu onako kako se borio Petar Kočić – kaže Šindić.

Sreću da se njena pjesma prepozna kao prozno i poetsko ostvarenje u slobodarskom duhu Petra Kočića imala je učenica Osnovne škole “Georgi Stojkov Rakovski” iz Banjaluke Selena Berić koja je dobila nagradu “Zmijanjče”.

Kočićeva nagrada i nagrada “Zmijanjče” biće svečano uručene dobitnicima 28. avgusta, na Kočićevom ognjištu u Stričićima. Manifestacija “Kočićev zbor” biće zvanično otvorena 21. avgusta u parku “Petar Kočić” u Banjaluci.

Likovno saborovanje “Zmijanje” ove godine traje sedam dana, okuplja likovne umjetnike iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, a baštini tradiciju dugu 16 godina. Slike nastale na likovnom saborovanju uglavnom su posvećene motivima iz literature Petra Kočića i njegovoj ličnosti. Na Zelenkovcu će tokom tih sedam dana stvarati i likovni umjetnik Goran Ćiličanin.

– Prije svega se u likovnoj umjetnosti bavim karikaturom i u tome sam, da kažem, najdalje otišao, tako da mi je bliska ta Kočićeva nit u razmišljanju, ta satira – kaže Ćiličanin.

(Glas Srpske)