Magazin 31.05.2017.

Miloje Mitrović pješačke prelaze pretvara u umjetnička djela

ČITANJE: 1 minuta

Najlepše uspomene u mom radu nastale su u Banjaluci. Svaka slika koju sam radio na asfaltu je drugačija. Nema dva ista oslikana “pešačka prelaza”, pa je tako i onaj iz banjalučke “Noći muzeja” bio originalan.

Ovako se umjetnik iz Valjeva Miloje Mitrović prisjetio kako je prije sedam godina oslikao zebru na pješačkom prelazu u Vidovdanskoj ulici, iza zgrade Muzeja savremene umjetnosti RS. On je jedini umjetnik na svijetu koji stvara ovakve slike na asfaltu, a u slikarskom radu pomaže mu i njegov sin Nenad koji se takođe bavi umjetnošću.

– Prvi pešački prelaz uradio sam 1995. godine na Banovom Brdu u Beogradu ispred Osnovne škole “Miloš Crnjanski”. Za dozvole, pošto je bio prvi i kod nas i u svetu, trebalo je skoro godinu – priča Mitrović, koji radi i slike na platnu, a patrijarh Pavle svojevremeno ga je rukopoložio za sveštenog ikonopisca.

Banjalučka zebra izazvala je oduševljenje i bila najljepši ukras u tadašnjoj “Noći muzeja”.

– Boja koju koristim je originalna za puteve, u slikarskim tonovima. Te boje posebno rade fabrike specijalizovane za to i njihova postojanost je u zavisnosti od prometa i vrste saobraćaja. Neke ostaju i po tri godine, a negde koliko traju i klasični prelazi – kaže Mitrović, dobitnik brojnih nagrada za slikarstvo i pedagoški rad.

(Glas)