Magazin 15.02.2016.

Mira Banjac: Budimo radosni ljudi, čuvajmo porodicu i jezik

ČITANJE: 2 minute
mira banjac
Proslavljena glumica počasna Aleksandrovčanka: Nagrada nisu samo ovi simboli, već i moji strahovi da li će ovo malo života koje mi je ostalo biti dovoljno da sačuvam čast i dostojanstvo dodijeljenog priznanja.

Naša proslavljena glumica Mira Banjac od danas je počasni građanin Aleksandrovca, a odluku Skupštine opštine pročitanu na svečanoj sjednici povodom Svetog Trifuna, opštinske slave, na stotine zvanica pozdravilo je ogromnim aplauzom.

Ovacijama je ispraćen i dirljiv govor poznate umjetnice u Domu kulture pred zvanicama sjednice, gde je poručila svojim “sugrađanima”, da čuvaju porodicu i jezik.

– O Aleksandrovcu ću uvijek govoriti kao o gradu, jer se ova mala varošica po svojoj duhovonosti i po svim kategorijama jednog ozbiljnog grada visoko izdigla – poručila je Mira Banjac, doživotna predsjednica Organizacionog odbora manifestacije “Bucini dani” u Aleksandrovcu.

– Primajući ovu zaista veliku nagradu imam i strahove. Nagrada nisu samo ovi simboli, već i moji strahovi da li će ovo malo života koje mi je ostalo biti dovoljno da sačuvam čast i dostojanstvo dodijeljenog priznanja.

Zvanje počasne Župljanke obavezuje, prema glumičinim rečima i da uputi poruke i želje Aleksandrovčanima da budu radosni ljudi, da pokušaju da ponovo razgovaraju i da ne budu ostrašćeni.

– Treba da živimo međusobno kao ljudi i da čuvamo porodicu kao oči u glavi, jer to je matica iz koje izlazi med – istakla je slavna glumica, dodajući da primljenu nagradu doživljava kao društvenu, a ne umjetničku.

– Moramo da čuvamo naš jezik, mladi moraju da ga povrate, jer jezik je duhovna vrijednost nacije- kaže ona.

Mira Banjac dobitnica je brojnih priznanja (Sterijina nagrada, okotbarska nagrada Novog Sada i Beograda, tri zlatne arene, nagrade Pavle Vuisić, Žanka Stokić i mnogih drugih). Inicijativu da jedna od najbolji srpskih pozorišnih i filmskih glumica postane počasna Aleksandrovčanka pristigla je iz Kulutrno – prosvjetne zajednice u ovom mjestu. Afirmacija i promocija kulture i župskog kraja glavni su razlozi za inicijativu koja je zdušno prihvaćena u lokalnom parlamentu, ali i u Župi.

(N.N/Novosti)