Magazin 14.07.2016.

Mlade uči pojanju

ČITANJE: 2 minute

Besplatna škola crkvenog pojanja, prva u Banjaluci, u Svetosavskom omladinskom centru okuplja mlade koji žele da pjevaju u crkvi na svetoj liturgiji.

Škola je, prema riječima profesorke pojanja i pjevanja, Biljane Kerkez, prve polaznike dobila u februaru, a sada ih ima dvadesetak.

– Namjera mi je da pomognem mladim, talentovanim ljudima, koji poju u crkvama u Banjaluci, a nemaju novca za časove pjevanja. Meni je Bog dao veliki talenat, koji sam kroz školovanje učvrstila. Upravo zbog toga sve svoje znanje želim da prenesem na učenike – navodi ona.

Da bi se naučilo pjevanje, objašnjava, nije dovoljan samo talenat, već je potrebna i jaka volja.

– Sa učenicima radim svakodnevno od jutra do večeri, a nedjeljom od 12 do 14 časova. Posebnu pažnju posvećujem intonaciji i postavci glasa. Među polaznicima su djeca, a nerijetko i bogoslovi, te sveštena lica. Solistkinja škole je Jana Knežević, a asistent Miloš Kuruzović – rekla je Kerkez.

Za školu je, kaže, u maju i junu komponovala deo liturgijskih melodija iz Liturgije Svetog Jovana Zlatosutog – „Tebe pojem, Tebe blagoslovim“ i molitvu „Bogorodice Dijevo“ za dečji glas.

– Pišem i duhovne tekstove. Na taj način pokušavam da obogatim Školu pojanja, jer želim da bude posebna. Svetosavski omladinski centar okuplja divne ljude različitih zanimanja, a među njima su i oni koji se tek upoznaju sa našom duhovnom i svetovnom muzikom – navela je Kerkez.

Neizmjernu podršku, dodaje, dobija svakodnevno od ljudi dobre volje, a posebno je zahvalna svešteniku Draganu Grujiću, đakonu Radojici Žagranu i Aleksandru Stojanoviću, sekretaru Svetosavske omladinske zajednice.

Master klas pjevanja

– Ove godine u Banjaluci sam prvi vodila i master klas pevanja. Na audiciju se prijavilo 32, a učestvovalo je 20 učenika, koji su po završetku dobili diplome – rekla je Biljana Kerkez.

(Blic)