Magazin 25.05.2023.

Mladen Matović prvi dobitnik priznanja „Plaketa Spiridona Špire Bocarića“

ČITANJE: 3 minute

Rotari klub „Banja Luka“ uspostavio je priznanje  „Plaketa Spiridona Špire Bocarića“ u znak sjećanja na život i djelo Špire Bocarića, jednog od najistaknutijih građana Banjaluke svog vremena, slikara, etnologa, pokretača filmske produkcije u gradu, te osnivača i direktora Muzeja Vrbaske banovine (1930.-1941. godine), kasnije Narodnog muzeja, a danas Muzeja Republike Srpske.

Špiro Bocarić jedan je od osnivača Rotari kluba „Banja Luka“ (1934.godine) i njegov predsjednik u trenutku zabrane rada 1941. godine. Rođen je u Budvi 1876. godine, akademiju lijepih umjetnosti završio je u Veneciji, od 1914. godine je živio i radio u Banjaluci, a ubijen je i bačen u Šaranovu jamu (logor Jadovno) kod Gospića 19. jula 1941. godine od strane ustaša.

Priznanje će se dodjeljivati svake godine istaknutim pojedncima za ostvaren izuzetan doprinos u oblastima nauke, umjetnosti i kulture.

Na svečanosti održanoj u srijedu, 24. maja 2023. godine u Rotari klubu „Banja Luka“ prof. dr Milan Mataruga, predsjednik Kluba svečano je uručio Plaketu Mladenu Matoviću – prvom dobitniku ovog priznanja za koga je, pored ostaloga, istakao:

Vanredni profesor Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci mr Mladen Matović rođen je 15.1.1980. godine u Banjaluci.

Već punih 20 godina godina profesionalno je aktivan kao kompozitor, dirigent, muzički pedagog i organizator kulturnih događaja. Autor je, urednik i recenzent više od trideset stručnih i naučnih publikacija, te redovan član žirija  renomiranih muzičkih takmičenja u zemlji i inostranstvu. Utemeljivač je i direktor tri tradicionalna muzička festivala u Banjaluci – Festivala dječijeg muzičkog stvaralaštva „Mali kompozitor““ (ustanovljen 2007.godine), Internacionalnog muzičkog festivala „Jesenja sonata“ (ustanovljen 2018. godine) i Festivala džez muzike „Intime Jazz Fest“ (ustanovljen 2018. godine).  Od 2017. godine do danas obavlja dužnost direktora JU „Banski dvor – Kulturni centar“.

Komponovao je više od tri stotine naslova umjetničke, primjenjene,  popularne, kao i muzike za djecu.

Autor je prvog mjuzikla za djecu u Republici Srpskoj „Petar Pan“ u režiji Juga Radivojevića, autor muzike i teksta himne Univerziteta u Banjoj Luci „U znanju je moć“, te autor muzike i teksta zvanične himne Republike Srpske „Moja Republika“.

Od 2004. godine umjetnički je rukovodilac i dirigent Ženskog kamernog hora „Banjalučanke“ sa kojim je osvojio više od dvadeset značajnih međunarodnih priznanja.

Zvanični je predstavnik  Bosne i Hercegovine  u Svjetskom horskom  savjetu (World Choir Council), najvišem strukovnom tijelu Svjetske horske asocijacije „Interkultur“, koje okuplja ugledne kompozitore i dirigente iz preko devedeset zemalja svijeta.

Mladen Matović je 2022. godine rukovodio reprezentativnim dvomjesečnim programom obilježavanja velikog jubilej ustanove – 90 godina postojanja Banskog dvora, učešćem Ženskog kamernog hora „Banjalučanke“ na renomiranom horskom takmičenju „Svjetski horski kup“ u Barseloni i Kaljelji, dok je na ličnom stvaralačkom planu autor muzike za novu predstavu u produkciji Dječijeg pozorišta Republike Srpske „Konjić Grbonjić“.

U svom obraćanju, Mladen Matović se zahvalio na priznanju, posebno što ono nosi ime čovjeka koji zaslužuje mnogo više pažnje u gradu nego što je to da sada bi slučaj i iskazao uvjerenje da će ovo priznanje biti snažan podstrek za dalji nastavak njegovog rada i stvaralaštva.