Magazin 15.08.2016.

Mladen Šukalo: Esej i kritika na marginama

ČITANJE: 3 minute

Esejistici i kritici se ne pridaje naročita pažnja, kako u Republici Srpskoj, tako i u svijetu i zbog toga je svaka manifestacija posvećena ovoj skrajnutoj, a izuzetno značajnoj oblasti, i te kako dragocjena.

Rekao je ovo za “Glas Srpske” književnik i profesor Mladen Šukalo, koji je ovogodišnji laureat međunarodnog književnog priznanja “Mediteranske akademije” za sveukupno stvaralaštvo, kome je nagrada uručena u Strugi, u Makedoniji.

– Ono što je od izuzetne važnosti je to što ova manifestacija, koja se održava u Makedoniji, posvećena upravo esejistici, koja je na margini, ako uporedimo sa manifestacijama koje su posvećene poeziji i prozi – kazao je Šukalo.

Naglasio je, da mu je bila čast da bude u društvu eminentnih esejista iz cijele Evrope, sa kojima je učestvovao na okruglom stolu “Esej i gozba”.

– Pored esejistike i kritika je jako zapostavljena, a ne bi trebalo da bude tako. Recimo, u Srbiji se dodjeljuje godišnja nagrada za kritiku “Đorđe Jovanović” i to je za svaku pohvalu, ali opet je to sramotno malo – ističe Šukalo.

Drugi problem je, kaže ovaj književnik, što je jako malo čitalačke publike koja se interesuje za kritiku i esejistiku.

– Rijetko će ko uzeti da čita tu formu, kao što recimo uzima da čita poeziju i prozu. Upravo zato, rijetki su i pisci esejističke i kritičke forme – rekao je Šukalo.

On dodaje da je esejistika, kao forma, izuzetno subjektivna i na granici filozofije i umjetničkog iskaza, a svaki pisac koji se “uhvati u koštac” sa pisanjem ove forme, mora biti obogaćen izuzetno širokim spektrom znanja.

Šukalo je i aktuelni predsjednik Društva članova Matice srpske u Republici Srpskoj sa sjedištem u Banjaluci, a aktivno se bavi pedagoškim, kao i književno-umjetničkim radom.

Nedavno su pred čitaoce izašle dvije Šukalove knjige, a riječ je o zbirci priča “Krhotine” u izdanju “Art printa” iz Banjaluke, kao i stručna knjiga “Portreti”, u izdanju Društva članova Matice srpske u Republici Srpskoj u kojoj se bavi portretima iz srpske književnosti u BiH.

– Kada je riječ o “Krhotinama” čitaoci će moći da pročitaju četiri priče koje su objavljene osamdesetih godina u raznim časopisima, a njima sam pridodao, iz istog perioda, i četiri neobjavljene priče – naglašava Šukalo i dodaje da je motiv za objavljivanje ove knjige svojevrsna “odbrana od zaborava” rukopisa koji su već duže vremena ležali u ladicama.

– Ovaj “povratak u budućnost”, sklapanjem objavljenog i neobjavljenog, može da bude zanimljiva “šala” za čitaoca – stoji u predgovoru zbirke priča “Krhotine” Mladena Šukala.

Knjiga “Portreti” donosi stručne poglede na različite književnike i njihove književne likove, pa će se čitaoci u ovom djelu susresti sa kulturnim identitetom likova Petra Kočića, poetikom stranosti u viđenju Svetozara Koljevića, pa sve do Svetog Save u evropskom kontekstu.

(Glas Srpske)