Magazin 29.12.2020.

“MLIJEČNI ZUBI” PRED ČITAOCIMA: Objavljena zbirka pripovijedaka Lane Bastašić

ČITANJE: 2 minute

Izdavačke kuće Booka iz Beograda i Buybook iz Sarajeva objavile su nedavno zbirku pripovedaka Mliječni zubi Lane Bastašić, spisateljke rođene 1986. godine u Zagrebu, čiji se značajan deo biografije odnosi na Banjaluku. Fraktura je otkupila prava za objavljivanje knjige u Hrvatskoj 2021. 

Dvanaest priča u ovoj knjizi povezuje motiv traume iz detinjstva, a svi protagonisti, odnosno protagonistkinje, su deca.

Zbirku otvara citat bugarskog pisca Georgija Gospodinova iz knjige Fizika tuge: „Na početku svega (…) stoji jedno dete, bačeno u podrum“.

Traume u ovim pričama prenose se na decu kako pesnicama i kaiševima, tako i rečima ili njihovim odsustvom, od školskog igrališta, do porodičnog stola, kao genetski kod kojeg je gotovo nemoguće istrebiti.

Dečak koji teleportuje svog oca na Mesec, devojčica koja otvara prozor kako bi isterala Boga iz sobe, braća koja čekaju smrt bogate baba-tetke, tinejdžerka kojoj otac ne dozvoljava da odraste u ženu samo su neki od junaka ove knjige.

Bez romantiziranja detinjstva iz perspektive odraslih, Mliječni zubi govore o tome šta znači biti mali čovek u tuđem svetu i učiti njegova pravila iz pogrešno postavljenih obrazaca.

U ovoj zbirci ima zadavljenih očeva, pijanih majki, poganih nastavnika i ubijenih životinja, ali sam kraj knjige ipak nudi nadu da su neki od nas sposobni da naprave odmak od roditeljske greške i izgrade svoj identitet bez stalnog gledanja unazad.

„Centralna tema ove majstorski napisane, stilski besprijekorne i krajnje dirljive zbirke jest djetinjstvo. Možda bi zbog toga netko očekivao nježniju ili čak sentimentalnu knjigu, ali priče u ovoj zbirci su brutalne, onoliko koliko je brutalno odrastanje u duboko trulom društvu koje stoji nasuprot nevinosti osjetljivog i pronicljivog djeteta. Kao što je i očekivano, Lana Bastašić ponovo dokazuje da je jedna od vodećih prozaista u regiji“, zabeležila je književnica Rumena Bužarovska (Skoplje, 1981).

Biografija

Lana Bastašić rođena je u Zagrebu, studirala u Banjoj Luci, dugo je živela i radila u Barseloni, a trenutno živi i piše u Beogradu. U skladu sa nepristajenjem na samo jedno mesto porekla i na tek jedno mesto prebivališta, i danas uglavnom živi između, na putu. Objavila je do sada dve zbirke kratkih priča (Trajni pigmenti, 2010, i Vatrometi, 2013), te knjigu priča za decu (Nastja crta sunce, 2015).

Njen prvi roman, Uhvati zeca (2018) dobitnik je Evropske nagrade za književnost 2020. godine, a preveden je (i trenutno se prevodi) na desetak jezika. Bastašić je dobitnica brojnih nagrada za svoje stvaralaštvo, uvrštena je u razne zbirke i antologije. Tokom 2019. takođe je pokrenula projekat Tri + tri sestre, čiji je cilj promocija ženskog književnog stvaralaštva u regionu.

(danas.rs, milicamagazine.com)

Oznake: Lana Bastašić