Magazin 07.08.2016.

Mojca Kumedrej dobitnik nagrade “Kočićevo pero”

ČITANJE: 2 minute

Književnica iz Slovenije Mojca Kumedrej dobitnik je nagrade “Kočićevo pero” za ljeto 2016. godine, za knjigu “Tamna materija” u izdanju “Geopoetike” iz Beograda.

Žiri, u kome su književnici Nikola Vukolić, Miljenko Jergović i Mladen Vesković, saopštio je da je jednoglasno odlučio o ovogodišnjem laureatu nagrade koja se dodjeljuje za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost ljepoti Kočićeve misli i riječi. Predsjednik Žirija Nikola Vukolić rekao je da je Mojca Kumerdej stvaralac širokog interesnog dometa.

“U svome djelu ona spaja različite discipline, od onih koje apsolutiziraju prevlast umnog, intelektualnog, filozofskog do onih koji sve više omogućavaju prodor emotivnog, afektivnog, estetskog do umjetničkog u očaravajućoj lepezi međusobnih ukrštanja, prožimanja koja rezultiraju nov, neobičan, bogat sintetički kvalitet”, naglasio je Vukolić.

Prema njegovim riječima, naslov “Tamna materija” višestruko zrači “u prostor kosmičkog, opšteg, ali i najličnijeg ljudskog bivanja”.

“Tamna materija u vasioni predstavlja neshvatljivu, neobjašnjivu zagonetnost koja privlači i odbija, koja se izjednačuje sa nestankom i ništavilom, gubitkom duše i nade koja, ipak, pretposljednja – umire”, dodao je Vukolić.

On je istakao da je u centru proze Mojce Kumedrej čovjek, pojedinac, suočen sa visoko postavljenim i strogo definisanim granicama koje “ne dozvoljavaju da se on iskaže u punoći svog identiteta, osobito svoje kreativnosti”.

“Mojca Kumerdej piše lijepo. Impresionira njeno duboko osjećanje stvari, njena profinjenost i posebnost, sposobnost da na malom prostoru saopšti neku istinsku ljudsku dramu, da kombinuje stilske boje iskaza, da u tamnu podlogu riječi unese neku svjetliju, čak humorističku nit, što kazivanju daje posebni pripovjedni reljef”, dodao je Vukolić.

On je naveo da, čak i kad ne uspije da osvijetli tamnu materiju ljudskosti, “Mojca čvrsto drži u rukama zategnute niti čitaočevih interesovanja”.

“To je značajni kvalitet ove proze jer nam se čini da je ona svojom sugestivnošću zaokupila naš interes, darujući nam ono što nam u sumornoj svakidašnjici zapravo najviše nedostaje, darujući nam osjećaj punoće i visokih dometa kreativne ubjedljivosti”, istakao je predsjednik žirija.

Nagrada “Kočićevo pero” za ljeto 2016. godine, koju dodjeljuje Zadužbina Petar Kočić, biće svečano uručena laureatu početkom septembra na Međunarodnom književnom festivalu Vilenica u Sloveniji. O dobitniku će govoriti ugledni književnici Nikola Vukolić, Miljenko Jergović, Mladen Vesković i Vladislav Bajec, dodaje se u saopštenju.

(Nezavisne)