Magazin 10.10.2016.

Monodrama Željka Stjepanovića: Putevi života Petra Kočića ispisani emocijama

ČITANJE: 2 minute

U izuzetno značajno putovanje životom velikog Petra Kočića, kroz četrdeset dramskih situacija i isto toliko likova, publiku Narodnog pozorišta RS poveo je glumac Željko Stjepanović, premijerno izvodeći monodramu “Molitva”, posvećenu obilježavanju stogodišnjice smrti ovog srpskog pisca.

Publika, suočena sa ličnim emocijama, ali i onima koje su kucale na sceni, vještinu ovog glumca da uđe u karaktere svih likova sa kojima se Kočić sretao na putevima života, od rođenja na Zmijanju, do smrti u Beogradu, pa i njega samog nagradila je desetominutnim aplauzom. Poštovaoci teatra u subotu uveče na maloj sceni nacionalnog teatra stojeći su ispratili glumca sa scene, koji je ispred njih ostavio najiskreniji dio sebe. Stjepanović, kao autor kompletnog projekta Udruženja “Čvrčak”, od pisanja teksta, režije, scenografije, glume, kostima, muzike, izbora fotografije na video-bimu, nije krio zadovoljstvo što je publika pozitivno prihvatila njegovu pozorišnu priču.

– Nisam znao u šta ulazim, ali ipak, osjećao sam pozitivnu tremu. Sada, kada vidim da je publika pomno slušala i reagovala, čak i u onim momentima za koje sam mislio da bi mogli biti “krizni”, jako sam srećan. Igrao sam emotivno, onako kako je i Kočić pisao, krvlju i suzama – rekao je Stjepanović.

Posebno mu je drago što su mu poslije premijere prilazili ljudi i govorili da o većim dijelu života Petra Kočića sa kojim su se suočili na sceni, nisu ništa znali, te da je “Molitva” za njih bila lijepa i poučna predstava.

– Ovoj monodrami prethodila je serija za koju sam napisao scenario, istog naziva, koju je trebalo da snimi jedna naša televizija i da time bude obilježeno stotinu godina od smrti Petra Kočića. Međutim, to se nije dogodilo. Bilo mi je krivo što je to sve palo u zapećak i što se nećemo na pravi način odužiti Petru Kočiću za sve ono što je on nama podario. Pošto nisam imao velikih sredstava, mislio sam da napravim pozorišnu predstavu, pa onda kada je i to otpalo, imao sam potrebu da mu se bar kroz ovu monodramu na neki način odužimo – ispričao je Stjepanović.

Komad će, kako kaže, jednom mjesečno igrati u Narodnom pozorištu RS.

– Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS su mi obećali da će dati preporuku školama da “Molitvu” obavezno pogledaju, a to mi je prvenstveno i bio cilj, da se naši đaci i naša omladina upoznaju sa Kočićem – istakao je Stjepanović.

(Glas Srpske)