Mostovi kulture i ove godine vežu Banjalučane

Sjećanjem na civilne žrtve rata pod nazivom “Cvjetovi u vrbaskim bistrinama”, a sa porukama “Ne ponovilo se” i “Gradimo mir zajedno”, u petak s početkom u 10 časova na obalama Vrbasa, kod visećeg mosta u banjalučkom naselju Šeher, počeće 16. izdanje Susreta Banjalučana “Vezeni most”, u organizaciji istoimenog Međunarodnog centra za izgradnju povjerenja iz Banjaluke.

Ovi susreti u pet dana trajanja donijeće niz sportskih, a prije svega kulturnih događaja. Prvi događaj takve vrste biće otvaranje izložbe “Vezeni most”, na kojoj će biti predstavljena djela banjalučkih slikara Alije Sarača, Branka Babića, Sabahete Hadžikadić, Džabira Maglajića i drugih.

Otvaranje izložbe zakazano je za petak u 20 časova u izložbenom salonu Banskog dvora. Sat vremena kasnije, dakle u 21, u Velikoj koncertnoj sali ovog kulturnog centra tradicionalnim koncertom i recitalom poznatih banjalučkih muzičara i pjesnika biće i zvanično otvoren ovogodišnji “Vezeni most”.

Na ceremoniji otvaranja publici će se obratiti Slobodan Marić, predsjednik Organizacionog odbora ovih susreta, Mirsad Filipović, predsjednik Saveza Banjalučana u Švedskoj, i Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, koji će svečano otvoriti manifestaciju.

Naspram ceremonije otvaranja, događaj koji tradicionalno okuplja najviše publike tokom “Vezenog mosta” jeste muzičko-poetsko veče u Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor. Veče će ovaj put biti održano u subotu, s početkom u 20.30, pod nazivom “Klupa na kraju aleje”, a tom prilikom biće dodijeljena književna nagrada “Nasiha Kapidžić-Hadžić – Vezeni most”.

Nagrada se dodjeljuje za opus i domete u književnosti za djecu, a neki od ranijih dobitnika ovog priznanja su Ranko Risojević, Ranko Pavlović i Enisa Osmančević-Ćurić. Prije uručenja nagrade publici će biti predstavljena nova izdanja, među kojima je i novo ilustrovano izdanje knjige pjesama “Vezeni most” Nasihe Kapidžić-Hadžić.

“Kada je riječima vezla stihove, šare, za pjesmu ‘Vezeni most’, pjesnikinja Nasiha Kapidžić, tada profesorica književnosti i maternjeg jezika u banjalučkoj Gimnaziji, a zatim urednica obrazovnog i literarnog programa Radio Sarajeva, nije ni slutila da će se njen poetski vez uplesti ne samo u lijepe, radosne trenutke grada na Vrbasu, nego i u godine, desetljeća tuge i čežnje za zavičajem”, kazao je Ismet Bekrić, pjesnik i jedan od organizatora ovih susreta, dodajući da je knjigu “Vezeni most” objavila izdavačka kuća “Bosanska riječ” iz Tuzle.

Šimo Ešić, urednik pomenute izdavačke kuće, kaže da je ovo već treća poetska zbirka Nasihe Kapidžić-Hadžić koju objavljuje “Bosanska riječ”.

Na ovogodišnjem “Vezenom mostu” biće predstavljena i edicija “Banjalučki žubori” koja tekuće godine obilježava 20 godina postojanja i u okviru koje je objavljena 21 knjiga “Banjalučkih žubora”.

“Novu, već 21. knjigu ‘Banjalučkih žubora’ mogli smo početi teškim riječima koje bi možda više odražavale našu svakodnevicu i nevjericu, naše strepnje i očekivanja; ali mi je, kao uglavnom i dosad, otvaramo riječima koje žubore i koje bi željele da svojom nježnošću nadjačaju povišene glasove, čije ‘napete strune’ treba da nas više ustraše nego smire i prepuste mirnim razgovorima, susretima, drugovanju”, kazao je Ismet Bekrić, ističući da bi Banjaluka kao grad koji bi želio biti i jedna od prijestonica evropske kulture treba da budi, upija i zatim širi žuborne, poetične glasove jednog mjesta iz kojega ljudi ne bi željeli odlaziti, nego u koje bi dolazili, u koje bi se vraćali, da bi s njim bili u istinskom ljudskom dosluhu.

Kada su u pitanju sportski događaji, posjetioce “Vezenog mosta” u subotu, 13. jula, očekuju revijalni turniri u malom fudbalu i košarci, floorballu i stonom tenisu, koji će biti održani na igralištu OŠ “Milan Rakić” u naselju Novoselija. Istog dana biće održan i šahovski memorijalni turnir “Ahmet Ćejvan”, a već naredni dan na plaži Abacija biće vožen Vrbaski dajak karavan. U ponedjeljak, 16. jula, na stadionu Fudbalskog kluba Borac biće održani revijalni fudbalski susreti “Vezeni most”.

Bogat program ovogodišnje manifestacije trajaće svaki dan do utorka, 16. jula, a ovu manifestaciju navedenog datuma zatvoriće tradicionalno veče sevdaha na kojem će nastupiti vokalni solisti Senad Alić, Emina Sinanović, Muris Šarić, Emma Džaferović i Emina Bajramović.

KULTURNI PROGRAM

12. JULI

10 h – “Sjećanja na civilne žrtve rata”

(Obala Vrbasa, kod šeherskog visećeg mosta)

20 h – Izložba “Vezeni most” banjalučkih slikara

(Banski dvor)

21 h – Svečano otvaranje 16. Susreta Banjalučana “Vezeni most”

(Banski dvor)

13. JULI

18.30 h – Polaganje cvijeća na spomen-ploču banjalučke pjesnikinje Nasihe Kapidžić-Hadžić

(Dvorište porodice Kapidžić)

20.30 h – Muzičko poetsko veče “Klupa na kraju aleje”

(Banski dvor)

14. JULI

20 h – Cvijeće i svijeće Safikadi

(Na prostoru kod mezara – groba Safikadi)

15. JULI

20 h – Igrokaz za djecu “Veseli park”

(Muzički paviljon parka “Petar Kočić”

16. JULI

12 h – Omaž zaslužnim Banjalučanima

(Banski dvor)

19 h – Izložba “Stara Bosna 3”

(Banski dvor)

20 h – Veče sevdaha “Vezeni most”

(Banski dvor)

(Nezavisne)

Ona je svojim primjerom naučila kćerku Mirsadu da se rad uvijek isplati VIDEO

Težak posao danas svi odbijaju. Njoj se rugaju jer radi u pilani. – Ne biram posao, ne smeta mi izrugivanje – kaže majka Mirsade Hadžić, djevojke iz Kozarske Dubice, čija je priča nedavno odjeknula u regionu. Sada pogledajte ispovijest osobe koja joj je uzor, Mirsadine majke Hamide Dedić Hadžić. NE BIRAM POSLOVE: NE SMETA MI

Mještani banjalučkog naselja pronašli skelet u šumi

U šumi u banjalučkom naselju Dragočaj pronađen je skelet nepoznate ženske osobe, potvrdila je banjalučka policija. Ljudske ostatke pronašao je mještanin Petar Ćosić, koji je odmah obavijestio policiju, javlja Srpskainfo. Portparol Policijske uprave Banjaluka Marija Markanović izjavila je da su policijski službenici 14. jula postupili po zaprimljenoj prijavi i izvršili uviđaj u Dragočaju, gdje su pronađeni

Usvojene odluke o kreditu za drugu fazu Koridora 5C

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je odluku o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Evropskoj banci za obnovu i razvoj za finansiranje Projekta Koridor “Pet ce” – obilaznica Doboj u skladu sa kojom će Srpska da se kreditno zaduži 150 miliona evra radi realizacije tog projekta, odnosno za građevinske radove i konsultantske usluge.

„Lauš 2“ šampion Jelen kupa

Nakon 8 dana igranja turnira, 40 seniorskih ekipa i 240 igrača „Jelen kup 2019” završen je sinoć u Banjaluci, uzbudljivom finalnom utakmicom. “Lauš 2” je spriječio ekipu “Market AS” da odbrani titulu na Trgu Krajine. Najboljim igračem turnira proglašen je kapiten pobjedničke ekipe Njegoš Miljković. Nagrade su uručili proslavljeni banjalučki fudbaler Vladan Grujić, a ispred

PETROVDANSKI SABOR Na prvom festivalu folklora čak 600 učesnika

Kulturno-umjetničko društvo „Potkozarje“ i vrijedni domaćini iz tog kraja ovog vikenda ugostiće čak 600 učesnika na prvom Petrovdanskom saboru. Na Međunarodni festival foklora stiže deset kulturno-umjetničkih društava iz Makedonije, Bugarske, Srbije i Republike Srpske, koji će, prije svega mještanima, a i drugim posjetiocima, predstaviti kulturu i tradiciju svog kraja. Program počinje u večernjim časovima, u

Uhapšeni u akciji “Unikat” sprovedeni u banjalučko tužilaštvo

Trojica od četvorice uhapšenih u akciji “Unikat” sprovedeni su nakon kriminalističke obrade u Okružno javno tužilaštvo Banjaluka. Kako javlja novinar “Nezavisnih” četvrti uhapšeni će biti doveden naknadno. Podsjetimo, u akciji “Unikat” policija je u ponedjeljak uhapsila Sanela Šeranića, Nenada Dragišića, Deana Đajića i Danijela Trninića. Iz dvije savremene laboratorije za proizvodnju droge na području Banjaluke