Magazin 08.04.2017.

Motori za uživanje decenijama jezde gradom

ČITANJE: 3 minute

U moru dvotočkaša koji dolaskom proljeća zuje gradskim ulicama, svako ko iole zna šta je sinonim za stil, modu i italijansku eleganciju, uvijek će primijetiti “vespu”. Tako će popularni motori za uživanje u subotu prodefilovati gradom na otvaranju svoje sezone.

Vespa klub Banjaluka, koji broji tridesetak aktivnih članova, organizuje pomenutu smotru pod motom da najpoznatiji gradski motocikl nisu zasjenili ni novi ni brzi motori.

Jedan od najstarijih članova kluba Živko Golić (68) kaže da je popularnost “vespi” u Banjaluci počela šezdesetih godina prošlog vijeka.

– Tada je bilo vrlo teško priuštiti sebi tako lijep motor. To je mogla samo gradska elita, a mi mlađi smo posmatrali “vespe” i maštali da jednog dana budemo dio tog svijeta. Oni koji voze “vespu” vječno ostaju vjerni ovom modelu. To je jedini motor koji se skoro nikada ne pojavljuje u oglasima i uvijek drži na cijeni i decenijama jezdi gradom – priča Golić.

Ističe da je u gradu na Vrbasu ovaj motor i te kako popularan.

– Jednu od prvih “vespi” u Banjaluci vozio je profesor fizičkog vaspitanja i legenda banjalučkog sporta Ante Šjor Friganović. “Vespu” su vozili i braća Stanivuković, rukometaši koji su bili u Njemačkoj, Brane Vučić, koji je i danas aktivan vozač, iako ima 72 godine. U ovu grupu spada i doktor Rajačić, čiji je sin Aleksandar predsjednik Vespa kluba Banjaluka. Da se ljubav prenosi sa koljena na koljeno potvrdio je i Aleksandrov sin, koji je najmlađi član našeg kluba – rekao je Golić.

Ističe da je prvu “vespu” kupio 1970. godine, po dolasku iz vojske i sa tadašnjom djevojkom, a sadašnjom suprugom, na njoj obišao brojne destinacije i proveo najromantičnije trenutke.

– To je bio model “grand sport” od 120 kubika. Drugu “vespu” sam kupio pred rat 1987. godine. Ona ima 200 kubika, a vozim je i danas – priča Golić.

O kvalitetu ovih motora pričao je i Dragan Vukoman, jedan od osnivača kluba i prvi ovlašćeni prodavac i serviser “pjađo” programa u Banjaluci.

– “Vespa” je najbolji i najljepši dvotočkaš. To je motor za uživanje, koji ima od 50 do 200 kubika, sa maksimalnom brzinom od 170 kilometara na čas. Čitav život radim njene popravke i restauracije pa mogu da tvrdim da za “vespu” koja je u urednom stanju vlasnik ne izdvaja više od deset KM godišnje za održavanje. Servisi skutera i novijih modela koštaju oko 1.000 KM – rekao je Vukoman.

U Vespa klubu Banjaluka ističu da je okupljanje vlasnika i ljubitelja ove vrste dvotočkaša u subotu, u 10 časova, u kafe-baru “Atos” u Novoj varoši.

– Odatle krećemo u promotivnu vožnju gradom, sve do Ronilačkog kluba “Buk” u Srpskim toplicama. U 12 časova ćemo upriličiti izložbu “vespi” na Trgu Krajine – rekao je Rajačić.

“Osa”

Prva “vespa”, što u prevedu sa latinskog znači “osa” proizvedena je nakon Drugog svjetskog rata, 1946. godine. Dizajnirao ju je Italijan Enriko Pjađo, kao motocikl prikladan za kretanje po oštećenim i srušenim italijanskim gradovima. “Vespa” je stekla popularnost u Holivudu, dok su je na filmskom platnu vozili Gregori Pek i Odri Hepbern u filmu “Praznik u Rimu”. Nakon njih i brojni slavni glumci poput Rakel Velč, Henrija Fonde, Antonija Banderasa…

(glassrpske.com)