Magazin 17.08.2016.

Muzičko putovanje uz Šopenove note na terasi Narodne i univerzitetske biblioteke RS

ČITANJE: 1 minuta

Mladi pijanista iz Zrenjanina, Nikola Kašaš održaće prvi solistički koncert na terasi Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske.

Nastup zakazan za petak u 19 časova, organizovala je kreativne ekipa “Krov festa”, manifestacije koja se ove godine održava prvi put, a koja je uspjela pokazati da srce umjetnosti kuca i tamo gdje to najmanje očekujemo.

Umjetnik je, kako kaže, srećan što će imati priliku da stekne novo iskustvo i svira pred banjalučkom publikom.

– Program koji ću izvoditi na koncertu koncipiran je kao skup minijatura pisanih u različitim stilovima. Dva preludijuma iz Šopenovog opusa, 28. Rahmanjinovljev muzički momenat, Bela Bartok Igra broj 3 iz ciklusa Šest rumunskih igara – najavio je pijanista.

Drugi dio, priča Kašaš, posvećen je stvaralaštvu Erika Satitija, tonova koji su najbliži njegovom senzibilitetu uz koje ovaj mladi umjetnik sazrijeva.

– Pored Satitijevih kompozicija, posjetioci će biti u prilici da čuju  i minimalizam Filipa Glasa  i Tomasa de Hartmana.

Kašaš koji je održao solističke koncerte u rodnom gradu, Novom Sadu, Kikindi i Beogradu, bio je i polaznik radionice “Nova muzika” koju vodi vodeća pijanistkinja savremene muzike Branka Parlić.

Učestvovao je na različitim festivalima klasične muzike u zemlji i do sada stekao uvid kako funkcioniše domaća scena klasične muzike, posebno kada su u pitanju mladi stvaraoci.

– Smatram da bi trebali češće da se održavaju ovakvi i slični koncerti. Iako prostori u fizičkom smislu postoje, nedovoljno u upotrebljavani u poređenju sa tim koliko je onih koji bi svirali – istakao je on.

(Glas)