Magazin 19.04.2017.

Muzičko vaskrsenje u gotovo praznoj dvorani

ČITANJE: 2 minute

U Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci sinoć je održano Veče kamernih kompozicija Vlade S. Miloševića, na kojem je prisustvovalo tek šezdesetak ljudi.

Publiku je činilo svega nekoliko profesora, studenata i učenika sa AUBL i Muzičke škole „Vlado Milošević“, nekoliko banjalučkih umjetnika i ljudi koji su organizovali ovaj događaj, a ostatak su činili roditelji i prijatelji muzičara koji su nastupali.

Ovo je, prema riječima muzičkog producenta, Saše Pavlovića, bilo i „muzičko vaskrsenje“ gudačkih kvarteta izašlih iz Miloševićevog pera, od kojih su neki, kroz ovo izvođenje, i prvi put ugledati „svjetlost bine“.

Prvi gudački kvartet u e-molu iz 1953. godine premijerno su izveli članovi Katedre za gudačke instumente Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Na programu je bio i Drugi gudački kvartet u f-molu, koji je komponovan 7 godina poslije Prvog. Treći gudački kvartet nastao je krajem 1968. godine, a prvi put je izveden u Sarajevu 1973. godine.

gudacki kvartet

Četvrti gudački kvartet, nastao 1979. godine, takođe je sinoć premijerno izveden.

Promocija gudačkih kvarteta Vlade Miloševića imala je tri segmenta.

– Kvarteti su prikazani kroz promociju knjige „Gudački kvarteti i Kameni spavač Vlade S. Miloševića – novi pogledi na oblik i strukturu“, Biljane Smailagić, dok je izložbu „Gudački kvarteti Miloševića“ priredio Muzej RS – naveo je Pavlović.

Njegovanje Miloševićevog lika i djela

– Nakon devet godina prvi put sam na manifestaciji čiji sam idejni tvorac, uz grupu kolega istomišljenika. Djelo i lik Vlade S. Miloševića oživjeli smo 2000. godine. Raduje me što to traje i danas, a posebno me raduje što su ovi kvarteti doživjeli veoma lijepu, kvalitetnu i dobru izvedbu. Ovakav tretman djela Vlade S. Miloševića treba nastaviti – rekao je Milorad Kenjalović, osnivač i prvi dekan AUBL.

Ko je bio Vlado S Milošević

Vlado S. Milošević bio je srpski akademik, kompozitor, etnomuzikolog, horovođa i pedagog, koji je ostavio neizbrisiv trag na razvoj muzičke kulture u BiH.

Rođen je u Banjaluci u porodici trgovaca – oca Save i majke Jovanke. Muziku je studirao u Zagrebu i Beču. Kroz 50 godina umjetničkog i naučnog rada ostavio je opus od preko 500 kompozicija, skoro svih muzičkih formi. Prikupio je više od 2.000 narodnih pjesama i objavio više značajnih etnomuzikoloških studija.

Komponovao je prvu bosanskohercegovačku operu „Jazavac pred sudom“. Pored horskih kompozicija, solo pjesama, kompozicija za simfonijski orkestar i solo instrumente, značajno mjesto u njegovom opusu zauzima kamerna muzika. Među najvažnija kamerna djela spadaju ona koja su pisana za gudački kvartet. Napisao je 20 kompozicija za ovaj sastav, od kojih 8 pripada „slobodnim žanrovima“, dok se 4 mogu tumačiti u formi.

Vlado S. Milošević je dobitnik brojnih nagrada i priznanja u zemlji i inostranstvu, a 23. novembra 1967. godine izabran je za redovnog člana Akademije nauka i umjetnosti BiH.

(EuroBlic)