Magazin 24.04.2017.

Na Međunarodnom “Naj, naj, naj, festivalu” u Zagrebu: Zlatna “Žar ptica” Marku Dukiću

ČITANJE: 1 minuta

Marko Dukić iz “Nevid teatra” je za predstavu “Pustolovine Boleta Komete” na 17. Međunarodnom “Naj, naj, naj, festivalu” u Zagrebu osvojio nagradu za ukupan umjetnički utisak sa naglaskom na kreativnu i inovativnu animaciju. Predstava je rađena u koprodukciji sa Gradskim pozorištem “Jazavac” iz Banjaluke.

– Nakon odgledanih 13 predstava, o najboljima u 11 kategorija, odlučio je stručni žiri u sastavu: Želimir Mesarić, reditelj i predsednik žirija, Bojana Radović, novinarka i pozorišna kritičarka, Marija Sekelez, dramska umjetnica, Mia Mitrović, novinarka i pozorišna kritičarka i Marko Makovičić, dramski umjetnik – rekli su u “Nevid teatru”.

Ove godine, pored domaćina, Gradskog kazališta “Žar ptice”, svoje najbolje predstave izveli su Istarsko narodno kazalište Pula, Dječije kazalište Branka Mihaljevića iz Osijeka, Studio za suvremeni ples u koprodukciji sa GK Trešnja, ZKL, GKL Split, Kazalište lutaka Zadar, Teatar “Exit” u koprodukciji sa Teatrom “Poco loco” i KD “Pinklecom”  i Kazalište “Smješko”.

U inostranoj konkurenciji predstavili su se “Theatre Tuike” iz Finske, “Nepesh theatre” iz Izraela, “El Perro Azul Teatro” iz Španije i po prvi put, u programu festivala i BiH, odnosno “Nevid teatar” u koprodukciji sa Gradskim pozorištem “Jazavac”.

Nagrade

“Žar ptica” je treća nagrada za predstavu “Pustolovine Boleta Komete”. Autorski projekat Marka Dukića proglašen je najboljim, po odluci stručnog i dječijeg žirija i na 22. Festivalu ekološkog pozorišta za djecu i mlade koji je održan prošle godine u Bačkoj Palanci.

(EuroBlic)