Magazin 16.02.2016.

Najčešći razlozi za raskid kratkotrajne i dugotrajne veze

ČITANJE: 2 minute
raskid
Kad raskidaju, većina muškaraca i žena posegnuće za onom provjerenom rečenicom “Nisi ti problem, ja sam”. Naravno, u pitanju je laž. Ali, kad biste čuli istinu, ne bi vam se nimalo svidjela.

Svako ima svoje motive zašto želi da raskine vezu, a neki od njih se, jednostavno, često dešavaju, pa postaju pravilo. Neki od razloga će vas nasmijati do suza.

Studija objavljena u časopisu “Personality and Social Psychology Bulletin” identifikovala je nekoliko faktora koje većina ljudi smatra ključnim za prekid veze, piše Jutarnji list.

U istraživanju je učestvovalo 92 ispitanika između 18 i 52 godine starosti koji su zamoljeni da otkriju šta bi po njima bio dovoljno dobar razlog za prekid kratkotrajne ili dugotrajne veze.

Otkriveno je da ne postoje značajne razlike u razlozima koje su ponudile žene i koje su ponudili muškarci, no u oba slučaja lista razloga za raskid bila je mnogo duža kad se radilo o dugotrajnim nego o kratkotrajnim vezama.

Nadalje, 285 ispitanika je instruirano da rangiraju 49 najčešćih razloga za raskid koje su ponudili ispitanici iz prve grupe.

Tri najčešća razloga za prekid kratkotrajne veze:

1. Osoba ima polnu bolest,

2. Osoba ima neprijatan miris tijela,

3. Osoba ne vodi dovoljno računa o ličnoj higijeni.

Tri najčešća razloga za prekid dugotrajne veze:

1. Osoba ima problema sa kontrolisanjem bijesa ili zlostavlja partnera,

2. Osoba se paralelno viđa sa još nekim,

3. Nepovjerenje.

Naučnici su takođe ustanovili da će na ljude dublji utisak ostaviti negativne nego pozitivne osobine. Drugim riječima, partner će se teško iskupiti za svoje mane čak i ako vrlina ima isto toliko ili čak više nego mana.

Taj fenomen ima čak i svoj naziv – teorija perspektive. Naime, negativne osobine često imaju veću težinu od pozitivnih. Zato, ako čujete neke tračeve o sebi od bivših partnera, to znači da su oni zapamtili samo ono loše, a zaboravili sve ono dobro čega je sigurno bilo u vašoj vezi.

(Telegraf.rs)