Magazin 29.03.2016.

Najpopularnije piće slavi rođendan: Na današnji dan napravljena prva verzija Coca-Cole

ČITANJE: 1 minuta
coca-cola-pice
Na današnji dan 1886. godine, farmaceut John Pemberton izumio je najpopularniji napitak na svijetu, Coca-Colu. Pemberton je bio borac u Građanskom ratu, a nakon završetka rata odlučio je izmisliti nešto što bi mu donijelo komercijalni uspjeh.

Prije nego je izumio Coca-Colu, Pemberton je izumio razne vrste droga, ali od toga nije imao nikakve koristi. Tada je odlučio da se okuša na tržištu napitaka.

Po uzoru na svog prethodnika, francuskog hemičara Angela Marianija koji je nešto ranije sa sličnim sastojcima patentirao tzv. Vin Mariani, Pemberton je kombinirajući cocu sa kokainom (coca vino) i još nekim aromatskim biljkama (kola orah) stvorio piće koje je nazvao “French Wine Coca”.

Iduće godine, Pembertonov mladi sekretar i knjigovođa Frank Mason Robinson dao je formuli ime Coca-Cola, napisao Spencerovim rukopisom čuveni colin logotip (isti Spencerov rukopis iskorišten je kasnije za Ford), a osmislio je i prve reklamne kampanje za novi osvježavajući napitak u kojima ga se predstavlja kao “vrijedno sredstvo za jačanje” koje ujedno liječi glavobolju, oslobađa od iscrpljenosti i smiruje živce, te kao lijek protiv ovisnosti o morfijumu i opijumu.

Ipak, ovaj napitak nije dobro prošao u prvoj godini, a ironija je u tome što Pemberton nikada nije doživio uspjeh Coca-Cole. Preminuo je u augustu 1888. godine.

Nakon njegove smrti, čovjek po imenu Asa Griggs Candler je spasio stvar. Godine 1891., on je postao jedini vlasnik Coca-Cole.

Danas se preko 705 miliona puta dnevno konzumira neki od Coca-Colinih proizvoda u više od 195 zemalja, u svim klimatskim zonama.

(Faktor.ba)