Magazin 23.02.2016.

Najprljavija igra na svijetu: Koliko plaćaju za Oskara?

ČITANJE: 3 minute
OSKAR
Sve ima svoju cijenu, pa tako i Oskar.

Poznate su priče o glumici koja je platila oglase u kojima je zamolila glasače za Oskara da razmisle o njenoj ulozi, kao i ona kad je jednom producentu zabranjeno prisustvovanju dodjeli, jer je vodio kampanju protiv suparničkog filma.

To su samo dva primjera koji pokazuju kako neki žele uticati na grupu glasača, tačnije 6.000 članova žirija koji odlučuje o dobitnicima ove prestižne nagrade.

Procjenjuje se da Holivud na oskarovske kampanje troši od 100 do 500 miliona dolara svake godine, iako o tome niko ne želi javno govoriti.

Međutim, producent i bloger Stephen Follows je došao do anonimnih podataka prema kojima kampanja za uspješan najbolji film košta oko 10 miliona, s tim da se najviše troši na oglašavanje, medije, talente i publiciste.

U sezoni Oskara, studiji agresivno plaćaju oglase kojima podsjećaju glasače na svoje zvijezde i filmske zasluge.

Prema nekim procjenama, u ovo doba godine, oglas na naslovnici poznatog časopisa “Hollywood Reporter” košta do 72.000 dolara, a sličnu cijenu drži i “Variety”.

2011. godine, glumica Melissa Leo, frustrirana činjenicom da se nije pojavljivala u vodećim medijima, sama je platila svoje oglase kako bi promovisala ulogu u filmu „Boksač“. Iako su mnogi s gnušanjem gledali na takvu samopromociju, na kraju je odnijela kući nagradu za najbolju sporednu glumicu.

Doduše, još je mračnija strana posla to da je odabrana grupa savjetnika plaćena da određene filmove „ubaci u glave“ članova Akademije. Oni dobijaju između 10.000 i 20.000 dolara po filmu, ali mogu dobiti i dvostruko ili trostruko više ako njihov klijent bude nominovan ili čak osvoji kipić.

Članove Akademije se poziva da prisustvuju projekcijama u Los Anđelesu, Njujorku ili Londonu, pa često na njih dolaze i same zvijezde.

– To su visoko plaćeni publicisti koji poznaju članove Akademije, znaju kako doći do njih i šta vole- objasnila je holivudska reporterka.

Iako je zabranjeno davanje mita, glasači dobijaju brojne poklone i pogodnosti prije službenih nominacija.

– Dobio sam knjige, kuvarice i gotovo sve osim prezervativa. To je smiješno- izjavio je anonimni glasač prije tri godine.

Prema službenim pravilima, od 2011. godine je zabranjeno direktno lobiranje putem maila ili telefona, a nakon objave nominacija, studiji ne smiju održavati projekcije s besplatnim pićem i cateringom – što im je bila omiljena taktika u prošlosti.

Negativni komentari

Komentari, bili direktno upućeni ili putem društvenih mreža, koji pokušavaju negativno prikazati suparničke filmove su posebno zabranjeni.

Pa ipak, sumnja se da su gore navedeni savjetnici djelomični krivci za neprekidan niz negativnih priča koje se pojavljuju u medijima neposredno prije dodjele nagrada.

Tako smo imali slučajeve da su prije dodjele “procurile” priče o tome da je „Milioner s ulice“ optužen da je zaposlio i malo platio djeci glumcima ili je „Zero Dark Thirty“ kritikovan zbog toga što nije negativno prikazao mučenje ispitanika.

Edmund Helmer, analitičar podataka s Facebooka, tvrdi da se sve zajedno na kraju ne isplati koliko Hollywood misli. Jer kad se maknu svi drugi faktori, on procjenjuje da najbolji film na kraju zaradi tek tri miliona dolara više nakon osvajanja nagrade, što je puno manje od 14.2 miliona poticaja koji slijede nakon dobijanja nagrade na Golden Globes-ima.

Moguće je da je krivac za to činjenica da Oskari dolaze na kraju sezone, nakon što je većina filmova već neko vrijeme igrala u kinima.

S druge strane, muški glumci koji osvoje Oskara za najbolju ulogu mogu očekivati povećanje honorara od 3.9 miliona dolara, dok će žene zbog iste časti dobiti „tek“ po 500.000 dolara više, piše BBC.

Ali, na kraju, Oscari i nemaju toliko veze s parama, jer veliki udio u odlučivanju ima i politika i priznanje koje dobitnici dobiju od svojih kolega.

Dobitnici automatski dobijaju veće šanse, otvara im se više vrata i dobijaju lično zadovoljstvo, koje, na primjer, Leonardo DiKaprio još uvijek čeka.

(Express.hr)