Svijet 14.07.2020.

NAJVEĆE ŽARIŠTE VIRUSA KORONA: SAD se opet djelimično zatvara

ČITANJE: 2 minute

Nakon što je Trampovo naređenje da se ponovo otvore granice SAD-a dovelo do širenja koronavirusa i od SAD-a napravilo najveće žarište koronavirusa, lokalni i državni lideri okreću se ponovnom zatvaranju svojih zajednica i država. 

CNN piše kako je Trump odlučio otvoriti zemlju dok su se punile hitne i bolnice, prenosi index.hr.

Broj slučajeva u SAD-u je na 60.000 dnevno pa lideri država nemaju puno izbora osim strožih mjera protiv predsjednikovih naputaka.

U Teksasu je tako gradonačelnik Houstona Sylvester Turner predložio zatvaranje na dvije sedmice, a nekoliko dana prije republikanski guverner te države Greg Abbott tražio je strože mjere te naložio obvezno nošenje maski.

Zapadna Virginija nedavno je zatvorila kafiće i barove, u Kaliforniji su zatvoreni svi restorani bez terasa, vinarije i vinoteke, kina, zoološki vrtovi, muzeji i kafići.

Los Angeles i San Diego su već najavili da će djeca u novu školsku godinu ići samo online. Oregon je zabranio okupljanja više od 10 ljudi nakon alarmantnog porasta broja slučajeva.

KFC je u Floridi, Texasu, Oklahomi i Kaliforniji poručio restoranima da zatvore opciju ručka u restoranu te da bude dostupan samo drive-in.

U međuvremenu je najviše slučajeva u jednom danu zabilježila Florida, ima ih više od osam država SAD-a skupa.

Ako se širenje virusa nastavi nema garancije da se virus neće vratiti i u gradovima u kojima je sada stanje bolje, ali, kako CNN piše, to Trumpu nije važno jer je fiksiran na ono što je važno za njega lično.

CNN potom piše kako je jasno kako Amerikancima trenutno glavna briga nisu izbori koji slijede za tri mjeseca i koji su pomalo zaboravljeni uslijed drugih problema. Tvrdi kako roditelji žele znati hoće li im se djeca vratiti u škole te da nezaposlene zanima hoće li se zaposliti.

Amerika želi svoj život koji je imala prije koronavirusa, dodaju.

(E.M/banjaluka.net)