Magazin 26.03.2023.

Namirnica koja pomaže snižavanje holesterola, čuva srce, topi salo, a košta malo

ČITANJE: 2 minute

Način na koji tretirate svoje tijelo tokom života utiče na to kakvo će vam zdravlje biti.

Neki faktori su van naše kontrole, kao što je genetika, ali imamo kontrolu nad onim što jedemo – a dobra ishrana je osnova za zdravo tijelo.

Dodavanje jedne kašike lanenog semena vašoj svakodnevnoj ishrani, na primjer, može imati dosta pozitivnih efekata na organizam.

Laneno sjeme je bogat izvor zdravih masti i drugih korisnih hranljivih materija, a starijim osobama se preporučuje da jedu četiri do pet porcija orašastih plodova i sjemenki nedjeljno.

Sadrži hranljive materije povezane sa prevencijom bolesti

Laneno sjeme je bogato fitonutrijentima, lignanima, tokoferolima i ferulnom kiselinom, koji svi imaju antioksidativna svojstva.

“Ovi antioksidansi smanjuju rizik od hroničnih bolesti koje su tipično povezane sa starenjem, kao što su rak, bolesti srca, moždani udar, dijabetes i bolest bubrega”, kaže dr Dana Elis Hunes sa UCLA, za LiveStroger, prenosi zadovoljna.rs.

Bogato je omega-3 masnim kiselinama

Laneno sjeme je bogato omega-3 masnim kiselinama, koje su neophodne za zdravo starenje, prema Harvard T.H. Chan školi javnog zdravlja.

“Omega-3 su korisne za zdravlje srca i imaju antiinflamatorni efekat, što je neophodno za zdravo starenje”, kaže dr Hunes.

Povrh svega, lignani u lanenom sjemenu su povezani sa snižavanjem holesterola i krvnog pritiska, prema Američkom udruženju za srce.

Protein je ključna hranljiva materija za borbu protiv prirodnog gubitka mišića koji se javlja tokom vremena. Starijim odraslim osobama je potrebno više proteina u ishrani da bi sačuvali i povećali mišićnu masu.

Laneno sjeme se sastoji od do 30 procenata proteina. Dvije kašike mljevenog lanenog sjemena sadrže 2,6 grama proteina.

Odlično je za mršavljenje

Ove sjemenke najpoznatije su kao dodatak ishrani svakome ko želi brzo i na zdrav način da se riješi viška kilograma. Budući da sadrže ogromnu količinu vlakana, one pomažu da se produži osjećaj sitosti, odnosno efikasno smanjuju apetit.

Više studija dokazalo je da su one od velike koristi u procesu mršavljenja, prije svega jer rastvorljiva vlakna u njima usporavaju varenje i odlažu osjećaj gladi, što je vrlo korisno ako želite da ograničite kalorijski unos i smanjite iznenadne napade gladi u toku dana.

Štaviše, prema pisanju Healthline, čak 45 velikih naučnih studija koji su izveli iranski naučnici pokazale su da suplementacija lanenim sjemenom ima za rezultat značajno smanjenje tjelesne težine, pad indeksa tjelesne mase i manje masnih naslaga u predjelu stomaka.

I kao što vidite, laneno sjeme je veoma korisno za zdravlje, a još jedna dobra stvar vezana za ovu namirnicu jesto njena cijena.

Oznake: Lan