Magazin 24.02.2016.

Napravite mocarela sir za 30 minuta

ČITANJE: 2 minute
mocarela sir
Zaboravili ste kupiti mocarela sir, a potreban vam je za večeru koju pripremate? Ne paničite, napravite ga sami i to za svega 30 minuta.

Ako mislite da je proces pravljenja sira dugotrajan i mukotrpan posao i zato ga izbjegavate, mi smo pronašli recept za mocarela sir koji će vas uvjeriti u potpuno suprotno.

Da nam je neko rekao da je moguće napraviti sir za svega pola sata mi mu ne bismo vjerovali, a vi? Stiže i recept.

Potrebni sastojci:

  • 3, 8 l mlijeka
  • 1 ½  kašičica limunske kiseline u prahu
  • ¼ kašičice tečnog sirišta
  • 1 kašičica soli

Mlijeko sipajte u veliku šerpu i zagrijavajte ga na srednje jakoj temperaturi dok ne dostigne temperaturu 12C, za ovo će vam biti potreban kuhinjski termometar. Kad je mlijeko dostiglo odgovarajuću temperaturu uspite limunsku kiselinu u prahu, dobro promješajte i nastavite zagrijavati mlijeko.

Kad se zagrijalo do temperature od 31C, ulijte sirište i i dobro promješajte. Primijetićete da se mlijeko lagano počinje zgušnjavati.

mocarela1

Između 35-40C temperature mlijeko će biti poprilično gusto i vrijeme je da ugasite šporet, a moći ćete primijetiti i kako se surutka odvaja od grudvica sira.

mocarela2

Skinite šerpu sa šporeta i ostavite da se prohladi pet minuta. Nakon toga uz pomoć šuplje kašike izvadite sve stvorene grudvice (sir) u posebnu posudu i ocijedite višak surutke koliko je moguće. Nakon toga sir stavite u mikrotalasnu rernu da se grije 60 sekundi, ponovo ocijedite surutku i preklopite sir nekoliko puta da se toplina ravnomjerno rasporedi, kao da mijesite tijesto.

mocarela3

Nakon tog sir ponovo vratite u mikrotalasnu i zagrijte ga 30-40 sekundi u zavisnosti od jačine mikrotalasne pa ponovo ocijedite višak surutke.

Na sir pospite malo soli pa ga preklopite dva puta i ponovo vratite u mikrotalasnu na 30-40 sekundi i ocijedite višak surutke.

U ovom trenutku sir bi trebalo da je veoma vruć i da podsjeća na rastopljeni mocarela sir, na ruku stavite rukavicu pa ga razvucite najviše što možete i otpustite da se sam složi.

mocarela4

Ponovite grijanje u mikrostalsnoj dok svi slojevi sira ne budu jednako vrući – dva do tri puta.

Nakon toga od sira možete napraviti male loptice, veknu ili pletenicu. Ovako pripremljen sir čuvajte u frižideru u hladnoj vodi.

(Lifepressmagazin.com)