Magazin 27.02.2016.

Naučnici izračunali kada će svemir “umrijeti”

ČITANJE: 1 minuta
svemir

Dijego Saez-Gomez sa Univerziteta u Lisabonu izračunao je s kolegama da bi svemiru mogao da dođe kraj mnogo ranije od pređašnjih prognoza. Ali, i u tom slučaju ne treba paničiti.

Svemir će jednog dana “umrijeti” – to je činjenica u vezi sa kojom su naučnici saglasni, ali kada će to tačno biti još nije poznato.

Posmatranja galaksija i zvezda pokazuju da se širenje svemira ubrzava, a ako ta brzina ostane stalna, jednom će se zvijezde ugasiti, sve će se udaljiti jedno od drugog i svemir će se ohladiti.

Druga mogućnost predviđa i da će se sa širenjem svemira povećavati količina tamne energije i to do trenutka kad će se raspasti prostor i vrijeme, a svemir jednostavno prestati da postoji. Taj “Big rip” scenario ili “Veliko cijepanje” prema prognozama bi mogao da se dogodi za 22 milijarde godina – tako da ne moramo previše da se opterećujemo time.

Ali, može li svemir da “umre” ranije?

Dijego Saez-Gomez sa Univerziteta u Lisabonu s kolegama je došao do nekoliko scenarija konačnog kraja svega.

Ovaj tim je analizirao obližnje galaksije, supernove i otkrio da bi ‘Big rip’ najranije mogao da se dogodi za otprilike 2,8 milijardi godina, tako da je ljudska rasa i u tom slučaju sigurna.

S obzirom na to da naše Sunce neće sagorjeti bar za još nekih pet milijardi godina, naučnici kažu da bi bilo iznenađenje da svemir dođe kraju ranije, prenosi New Scientist.

(24 sata.hr)