Magazin 22.11.2021.

“NEBESA”: Srđan Dragojević snimio komediju o religiji, već izazvala kontroverze

ČITANJE: 3 minute

U Srbiji je prije četiri dana počelo prikazivanje filma Nebesa redatelja Srđana Dragojevića, koji je autor filmova Parada i Mi nismo anđeli.

Glavne uloge u filmu dobili su Goran Navojec, Ksenija Marinković, Bojan Navojec, Miloš Samolov, Nataša Marković, Sana Kostić i Radoslav Milenković, a tema filma mogla bi biti zanimljiva i Hrvatima i Srbima, prenosi index.hr.

“Nakon pola stoljeća komunizma, religija se vraća! No je li ovo dezorijentirano istočnoeuropsko društvo spremno? Jedan radnik dobiva aureolu; osuđenik na smrt pretvori se u bebu; umjetnik otkriva da njegove slike ne hrane samo duše, nego i želuce. Tri čarobne crnohumorne priče, smještene u postkomunističko društvo puno praznovjerja, korupcije i nade, nude dirljiv i osebujan prikaz božjih čuda”, stoji u opisu filma koji će se u Hrvatskoj početi prikazivati 23. prosinca ove godine.

Prvi je to film koji je nastao kao koprodukcija svih šest zemalja bivše Jugoslavije: Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije Crne Gore, Bosne i Hercegovine, uz podršku ARTE televizije, njemačkog MDM fonda i Euroimagea.

Film je, da ne spojlamo, pun bizarnih scena poput one u kojoj likovi na izložbi povraćaju u raznim bojama po bijelom podu.

O čemu se tu zapravo radi?

Radnja filma odvija se u tri razdoblja – 1993., 2001. i 2026. godine, kroz koje se prate sudbine šestero junaka, koje su određene “mnogim nedefiniranim božjim čudima”.

Mjesto radnje nije definirano, ali se zasigurno radi o nekima od bivših republika SFRJ. Tri filmska poglavlja nose nazive Grijeh, Milost i Zlatno tele, a sam redatelj je svoj novi projekt definirao kao kršćansku alegoriju.

Najveći dio filma otpada na poglavlje Grijeh u kojemu glavnu ulogu igra Goran Navojec.

U poglavlju Grijeh Navojčev lik tijekom mijenjanja žarulje doživljava nesreću koja ga ostavlja s aureolom u glavi te on postaje atrakcija. Njegova supruga Nada (Ksenija Marinković) pokušava na sve načine izbrisati aureolu te ga stalno tjera da počinjava grijehe. Stojan stoga počinje voljeti svoj novi način života i brzo se okreće zastrašujućim zločinima.

Reakcija publike su podijeljene

Prva koprodukcija svih šest jugoslavenskih zemalja jedan je od najiščekivanijih filmova ove godine, a srpski mediji su nakon premijere javili o ovacijama koje je Dragojevićev film izazvao na premijeri. Na društvenim mrežama reakcije su prilično podijeljene te je dijelu publike film fantastičan, a drugi dio publike ne vidi nikakvu foru.

Film je oštro kritizirao i beogradski Noizz koji piše da je film u žiži javnosti samo zbog svog slavnog redatelja.

“Dragojević je napravio film koji uopće ne sliči na njegov dosadašnji opus, i da nema njegove standardne glumačke trupe, ne biste ni shvatili da je u pitanju njegov film. To je možda jedna od glavnih mana ovog filma. Velika tema (ili teme) koje je u ovom filmu načeo, ali ne i razradio, zahtijevaju jak autorski pečat poput njegovog ili makar onog koji je nekad davno pokazivao. Ovdje to nažalost nisam vidio”, piše Miloš Dašić za Noizz.

“Komedija je uvijek bila dio šarma i autorskog potpisa Dragojevićevih filmova, ali ovdje gotovo da je i nema. Ili meni makar ništa nije bilo smiješno i vrijedno spomena. Ovakva priča više odgovara nekom redatelju festivalskih arty farty filmova koje morate voljeti po svaku cijenu jer u suprotnom nećete biti dio cool ekipe”, zaključuje.

Film je četiri dana nakon premijere na IMDb-u skupio nešto recenzija s prosječnom ocjenom 5.9.

(SB)