Magazin 01.01.2023.

Neki su glupi, a neki opasni: Najgori fitnes trendovi koji su obilježili godinu za nama

ČITANJE: 2 minute

Kada je riječ o zdravstvenim i fitnes trendovima, u godini za nama imali smo prilike da vidimo brojne gluposti. Neki su neefikasni, drugi potencijalno vrlo opasni.

1. Izbjegavanje dizanja tegova zbog kortizola

Kortizol je hormon koji ima više funkcija u našem tijelu, a jedna od poznatijih odnosi se na stres i upalu. Tako su TikTok influenseri konstruisali priču o tome kako dizanje tegova povećava nivo kortizola, a kortizol uzrokuje debljanje, pa stoga za fit liniju treba da ostavimo tegove i treniramo samo pilates.

Gotovo ništa od toga nije istina. Vježbanje privremeno povećava nivo kortizola, ali to nije loše jer pogađa naše tijelo oblikom stresa od kojeg se možemo oporaviti, što i jeste smisao vježbanja, piše Index.

2. Pijenje sirćeta za mršavljenje

Svi znamo da ne postoji čudesan sastojak koji topi kilograme, ali mnogi su ipak nasjeli na foru da pijenje sirćeta podstiče mršavljenje. Nema stvarnih naučnih dokaza da jabukovo sirće ima neke veće zdravstvene prednosti, a iako on nije nužno opasan, može imati neke nuspojave. Na primjer, zbog toga što je vrlo kiseo može pogoršati simptome gastroezofagealne refluksne bolesti.

3. Trening 12/3/30

Hodanje na traci za trčanje pod nagibom je dobar način da odradite kardio-vježbu, ali trening 12/3/30 je vrlo besmislen. Brojne TikTok korisnice kunu se da hodanje pod nagibom od 12, brzinom od 4,8 kilometara na sat, te u trajanju od 30 minuta na traci za trčanje garantuje ravan stomak. Ova kombinacija postavki biće preteška za mnoge početnike, a prelaka za neke koji su u formi.

4. Unutrašnji tuš

Sigurno ste vidjeli barem jedan video u kojem ljudi ispijaju čašu vode s limunom i dvije kašike čija sjemenki. Navodi se kako taj napitak ispira tijelo, djelujući kao prirodni laksativ.

Čak su i stručnjaci upozorili da bi ovaj napitak mogao prouzrokovati opstrukciju crijeva, što se smatra hitnim medicinskim stanjem. Tvrde da je bolje jesti više vlakana iz raznih biljnih izvora tokom dana kako bi se ublažio zatvor.

5. Izazov 75 Hard

Izazov koji uključuje kondiciju i ishranu kruži još od marta 2019. godine, a dosad je skupio 189,6 miliona pregleda hashtagova #75Hard i #75HardChallenge. Njegova je popularnost neporeciva, ali on se bazira na vrlo malo naučnih istraživanja i mogao bi imati izuzetno štetne posljedice, naročito za tinejdžere, koji mu se rado pridružuju.

Jednom kad se upustite u izazov 75 Hard, morate slijediti strog niz pravila koje je autor podkasta Andy Frisella zacrtao, i to tokom 75 dana, bilježeći svoj napredak svakog dana, vježbajući dva puta dnevno i suzdržavajući se od alkohola i određenih namirnica.

Zanimljivo je da izazov, ako jedan dan prekršite pravila, morate početi iz početka. Ovim izazovom ćete sebi zagorčati život bez razloga, a zatim se uvjeriti da nije vrijedan truda. Nemojte ni pokušavati, savjetuje Life Hacker.

Oznake: Fitnes